Зима

Зима
Пролет

25 септември 2022 г.

Великият Сергей Бондарчук

Бондарчук е един от малкото режисьори, на които беше позволено да снимат зад Желязната завеса 

 

На 25 септември 1920 г. в село Белозерка (Херсонска област, Херсонска област, Украинска ССР) е роден Сергей Федорович Бондарчук — участник във Великата отечествена война, актьор, режисьор, сценарист, учител.

Народен артист на СССР.

Носител на Оскар за "Война и мир".

Режисьор и изпълнител на ролята на Иван Звягинцев във филма "Те се сражаваха за Родината".

През 1959 г. Бондарчук дебютира като режисьор с филма "Съдбата на човека" по разказа на Михаил Шолохов, където играе и главната роля на Андрей Соколов. Впоследствие той се обръща към Шолохов още два пъти, поставяйки "Те се сражаваха за Родината" (1975) и "Тихият Дон" (1992).

През 1965-1967 г. снима „Война и мир“. Филмът се отличава с грандиозни бойни сцени, успешно преминава през много кина по света и през 1969 г. печели "Оскар" в номинацията за най-добър чуждоезичен филм.

Бондарчук е един от малкото режисьори, на които беше позволено да снимат зад Желязната завеса.

От 60-те години на миналия век Бондарчук подхранва идеята за заснемане на „Тихия Дон“, но решава да се заеме с проекта едва в края на 80-те години. През 1990 г. е подписан договор за заснемането на съвместен съветско-английски филм с участието на италиански продуценти. Историята на продукцията приключва едва през 2006 г., след смъртта на режисьора, когато монтажът на филма е завършен от неговия син Фьодор Бондарчук.

Член на КПСС от 1970 г. Депутат на Върховния съвет на РСФСР (1963-1990). През 1971 г. е избран за секретар на УС на Съюза на кинематографистите на СССР.

Сергей Бондарчук умира на 20 октомври 1994 г. в Москва от инфаркт на миокарда.


News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар