Зима

Зима
Пролет

1 септември 2022 г.

Проблемът на нейната армия са тези, които я командват!

Големият въпрос е, защо трябваше да бъдат избити над 1 200 украинци, а други хиляди ранени и осакатени в тази стопроцентова авантюра? 

 

За това, че най-сетне Украйна е започнала настъпление на южния фронт на 29 август, съобщи  авторитетната информационна агенция  Reuters. 

Тя цитира официалният представител на оперативното командване „Юг“ на украинското военно министерство – Наталия Гуменюк.

Незабавно подложените на невероятна цензура у нас медии започнаха възторжено да тръбят за успешно контранастъпление на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Херсонска област. Подобна бе и реакцията на повечето западни медии.

Но в интерес на истината властите на Великобритания – страната, която реално контролира и насочва действията на клоуна-президент Владимир Зеленски, се оказаха скептични относно успеха на настъплението. В сводка на тамошното министерство на отбраната се сочи, че то не може да потвърди мащабите на украинските достижения. Британците отбелязват, че от началото на август Русия определено е укрепила своите сили и в района на Херсон.

Още по-скептични са в американското военно министерство (Пентагона), за което ни информира The New York Times. Като се позовава на негов  източник, вестникът пише, че експертите сдържано се отнасят към потенциала на ВСУ да постигнат някакви успехи в и на юг в Украйна.  Медията не отрича факта на активизиране на украинските войски в този район и подчертава, че то показва просто „стремежа на украинците към прогрес на бойното поле“. Но според американски специалисти, военният потенциал на Украйна е недостатъчен за да постигне тя  значителни успехи.

И точно така се оказа: в резултат на активни отбранителни действия на руските войски подразделенията на ВСУ, започнали атаката на 29 август,  получиха огромни загуби. Върху колоните, тръгнали от Николаевска към Херсонска област,  незабавно се  стовари истински ураган от артилерийски и ракетни удари, които ги разпръснаха.  Още същия ден са убити  над 560 украинци, изпепелени са 26 танка, 23 бойни машини на пехотата, девет други бронирани машини, свалени са два щурмови самолета Су-25 на  ВСУ.

Общо за денонощието (29-30 август) са ликвидирани над 1200 украински военнослужещи, започнали „контранастъпление“  на Николаево-Криворожското и други направления. За същият период са унищожени 48 танка, 46 бойни машини на пехотата, 37 други бронирани машини, 8 пикапа с монтирани мощни картечници на тях и др. Напълно е разгромена и прехвърлената спешно от западна Украйна 128 отделна планинско-щурмова бригада на ВСУ.

За това, че става дума за чиста авантюра, са показателни действията на украинските сили. Те са започнали атаката без артилерийска подготовка – директно са  поели по полето с бронираната си техника към руските позиции. Естествено, по тях незабавно е открит убийствен огън от артилерия, реактивни системи за залпов огън и др. Единственият ефект от тази авантюра на ВСУ е, че пространството е било осеяно с трупове на украински военнослужещи.

Припомням ви, че още в началото на своята специална операция за демилитаризация на Украйна, руските военни взеха под контрол Херсонска област и приазовската част на Запорожска област. Освободени от украинския режим бяха големите градове Херсон, Мелитопол и Бердянск, а Украйна загуби достъп до Азовско море. В освободените райони сега работят нови администрации, руски телевизионни канали и радиостанции. Подготвят се референдуми за присъединяването им към Русия. Благодарение на тези действия отново постъпва и вода в Крим по Северо-Кримския канал. Той бе блокиран от украинския режим преди осем години и жителите на полуострова имаха огромни затруднения с получаването на питейна вода.

За подготвяното настъпление на юг украинската пропагандна машина разказва вече трети месец. Естествено, това не остана без внимание сред руските военни – те просто усилиха своето присъствие в този регион. Полската консултанска агенция Rochan припомня, че ако по-рано там са били разположени до 15 батальонно-тактически групи, то сега те са около 30. Всяка група включва от 800 до 1000 военнослужещи, 10 танка, 40 бойни машини на пехотата и най-вече огромно количество артилерия. В Херсонска област сега са съсредоточени над 20 000 руски военнослужещи, отбелязва Rochan.

Експерти недоумяват и защо в този бой са хвърлени неподготвени военнослужещи. Известно е, че във Великобритания сега се обучават 10 000 украинци и още  толкова тренират на военни полигони в други европейски  страни. Вместо да се дочака завръщането им, то в боя е било изпратено по личната заповед на клоуна-президент „пушечно месо“.

И естествено, „настъплението“ напълно се провали. Впрочем развитието на събитията принуди пиара на украинското оперативно командване  „Юг“ Наталия Гуменюк да коригира няколкократно заявлението си за „началото на настъпателни действия на ВСУ в редица направления, включително Херсонска област“. Няколко часа по-късно тя съобщи, че „то върви, но не така, както мнозина са мислели“. Докато накрая окончателно смени формулировката: Наталия  заяви, че всъщност това не е настъпление, а „сондиране“ на силите на противника пред крупно настъпление.

Но всъщност големият въпрос е, защо трябваше да бъдат избити над 1 200 украинци, а други хиляди ранени и осакатени в тази стопроцентова авантюра? И дават ли си сметка клоунът-президент и неговото обкръжение, че точно те са отговорни за смъртта и страданията на хиляди млади украинци? Западното разузнаване, което следи всяка крачка на руските подразделения  чрез военни и търговски спътници, разузнавателни самолети и дронове, чрез непрекъснато сканиране на мобилни комуникации, с агентура и др., предоставя в реално време сведения на украинските власти. И запознаването с тях няма начин да не ги е уверило, че „настъплението“ им на юг предварително е обречено на пълен  провал.

Но броят на убитите, ранените, осакатените млади украинци няма никакво значение за клоуна-президент и управляващите го англосакси. Те се нуждаят от пореден медиен шум за готовността на ВСУ да разгромят „руския окупатор“. А датата 29 август не случайно е избрана за атака на руските позиции. По това време в Прага  започна двудневна неформална среща на военните министри от държавите-членки на Евросъюза, в която участва и министърът на отбраната Димитър Стоянов. На нея еврокомисарят Жозеп Борел отново подчерта необходимостта от още повече оръжия, боеприпаси и пари за украинския режим, както и от обучение на украинци на военни полигони на Евросъюза.

Военният министър на Украйна – Алексей Резников, е най-активен участник в тази среща, независимо, че страната му не членува в Евросъюза. Неговата задача е да убеди колегите си в непобедимостта на украинската армия, доказателство за което е  нейното настъпление в южна Украйна. От Резников президентската администрация и англосаксите очакват да направи всичко по силите си, за да докаже на военните министри от Евросъюза, колко важно е сега да се увеличава военната помощ от тяхна страна.

Впрочем той едва ли ще има някакви проблеми с реализацията на поставената му задача. Лидерите на Евросъюза  с  красивите приказки за „защита на демокрацията и свободата“, всъщност осигуряват растящи поръчки за европейския военно-промишлен комплекс. От своя страна собствениците на компаниите, влизащи в него, знаят как да им се отблагодарят…

Проблемът е, че точно това става все по-трудно. Шоковете, които започват да получават обикновените хора в Европа  заради безумните антируски санкции на евролидерите, ги изваждат от наркотичното опиянение, в което ги вкара една чудовищна машина за промиване на мозъци. Това вече се случва дори във Великобритания – страната, която е лидера сред  държавите-подкрепящи украинския режим. Вестник The Sunday Times,  като се позовава на източник в британското военно министерство съобщава, че финансирането на бойните действия на украинската армия от страна на Британия може да отслабне към края на годината. В САЩ също се увеличават влиятелните политици, според които страната трябва да се фокусира на все по-острите вътрешни проблеми, вместо да продължава да финансира Украйна.

Управляващите днес Украйна, колкото и да са неадекватни осъзнават, че не могат да си върнат никога Херсонска област. Най-малкото, защото преобладаващата част от живеещите на нейна територия хора, вече за нищо на света не биха желали това да се случи. Но вместо преговори за мир,  те продължават със своите обречени на провал авантюри. Защо това е така не е трудно да си обясним. Десетките хиляди убити, ранени, осакатени от руската артилерия, реактивни системи за залпов огън, щурмова авиация, ударни вертолети и пр., за тях са аргумент, който трябва да убеждава Запада да не намалява оръжията, боеприпасите и парите за Украйна.

И е без значение факта, че подобна политика само увеличава агонията на украинския режим...


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар