Зима

Зима
Пролет

1 септември 2022 г.

Доц. Григорий Вазов: Начинът, по който политиците искат да увеличат доходите на хората, е изключително вреден

"Доходи могат да бъдат увеличени в резултат на по-голяма производителност на труда и на по-големи капиталови инвестиции от Бюджета." 

 

"Политическата криза влияе изключително много на икономиката на страната. Трябва да се вземат много сериозни решения, за които е необходим парламента. Предстои и приемане на Бюджет, а сега той се прави на тъмно, защото не се знае какви ще бъдат политическите изисквания за изпълнението му."

Това каза пред БНР доц. Григорий Вазов, президент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

По думите му служебният министър на финансите трябва да извърши "онази огромна предварителна работа" по бъдещия бюджет на страната, а след това редовното правителство "да направи съответните корекции на нещата, с които не е съгласно".

Доц. Григорий Вазов подчерта, че подобряването на доходите на гражданите е функция на икономическата среда в държавата и "на подобряване на това, което всеки дава в трудовия процес, в който той участва".

"Докато нямаме по-висока производителност на труда, докато нямаме елементи, свързани с икономия на разходи, които ние пилеем, докато нямаме промяна в народопсихологията за отношение към това, което вършим, високи доходи няма откъде да дойдат, независимо от всички политически призиви. Или, ако дойдат, ще направят още едно по-сериозно помпане на инфлацията. Този начин, по който политиците искат да увеличат доходите на хората, е изключително вреден. Последствията от това, което стана до момента, тепърва ще ги разберем. Доходи могат да бъдат увеличени в резултат на по-голяма производителност на труда и на по-големи капиталови инвестиции от Бюджета, а не на инвестиции в пенсии."


Няма коментари:

Публикуване на коментар