Зима

Зима
Пролет

21 септември 2022 г.

Валерий Тодоров: Има риск да се разшири мащабът и радиусът на военните действия в Украйна

Наблюдаваме едно втърдяване на позицията и подчертаване, че главната цел остава освобождаването на Донбас от нацистите. 

 

Президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация. Дългогодишният кореспондент на БНТ и БНР в Москва - Валерий Тодоров, смята тази стъпка за очаквана.

„Редица политици и общественици, лоялни към режима, призоваха към допълнителни мерки. Тази стъпка се предприема след като Държавната Дума прие разширени параметри за утежняващи обстоятелства за поведението на гражданите. Сред тях е неявяването на военен сбор. За това се предвижда затвор до 10 години, а за дезертьорство – до 15. Отказът от участие във военни действия води до 3 години в затвора. Това е подготвен акт.“

Руското ръководство си дава сметка, че ще става все по-трудно. Жива сила е необходима не само, за да се овладее една територия, но и да се задържи“, смята Тодоров.

Общественото мнение в Русия става все по-критично. Трябва да се внуши решителност. Колкото и да е прикрита тази съпротива срещу войната в Украйна, започва да пробива и през блокадата на цензурата. Путин е достатъчно разтревожен и от настроенията вътре – военното лоби настоява за по-твърди мерки, от друга страна голяма част от обществения сектор иска да се прекрати войната. Партньорите му в Азия също го призоваха в Самарканд да сложи край на конфликта.

Путин говори за Новорусия, т.е. приема територията на Украйна за земи, принадлежащи на страната му. Това показва, че няма отстъпление. Мобилизацията е представена като морално право Русия да защити своите граждани“, каза още Тодоров.

Наблюдаваме едно втърдяване на позицията и подчертаване, че главната цел остава освобождаването на Донбас от нацистите. Руската армия отдавна е професионална. Мобилизацията беше избягвана. Сега тя е начин да се повдигне духа и да се покаже решителност. Мобилизацията, макар и частична, означава, че Русия се намира във война“.

Има риск да се разширят мащабът и радиусът на военните действия. Тази частична мобилизация обхваща около 300 хиляди души. Мобилизационният резерв на Русия обаче се оценява на около 25 милиона. Последствията могат да бъдат и от вътрешен, и от външен характер. Западните държави, особено Германия, Полша и Франция, призовават да се прекратят бойните действия. Генералният секретар на НАТО също призова Русия за промяна на обстоятелствата в Украйна. Това засилва в Русия тревогата за действията на обединения Запад“, обясни Валери Тодоров


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар