Зима

Зима
Пролет

23 септември 2022 г.

Дмитрий Песков: Ако четирите територии се присъединят към Русия, в тях ще действа руската конституция

"Нееднократно президентът Путин обясни, че преди няколко месеца украинската страна излезе от преговорния процес." 

 

"След референдумите Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над Донецката и Луганската народна република и над Херсонска и част от Запорожка област."

Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той посочи, че ако тези територии се присъединят към Русия, то там ще започне да действа руската конституция. Той изрази увереност, че при положителен резултат от вота президентът и парламентът бързо ще изпълнят необходимите процедури. Песков каза още, че в настоящия момент Кремъл не вижда предпоставки за преговори с Украйна.

"Нееднократно президентът Путин обясни, че преди няколко месеца украинската страна излезе от преговорния процес. Преди няколко месеца украинската страна заяви на различни равнища, от високо до най-високо, че ще решава проблемите си на бойното поле. Добре знаете реакцията на нашия президент."

Дмитрий Песков определи като "истерична" реакцията на част от обществото в първия ден след обявяването на военната мобилизация в Русия. Той призна, че отначало не е имало достатъчно информация по въпроса, но според него проблемът вече е решен. Песков нарече "лъжа" твърденията, че предстои мобилизирането на милион и двеста хиляди души, съобщава БНР.

Според министъра на отбраната Сергей Шойгу в армията ще бъдат призовани около 300 000 запасняци. Междувременно от военното ведомство уточниха, че на мобилизация не подлежат гражданите с висше образование, които работят в IT-сектора и мобилните оператори, служителите в банковите и финансовите институции, както и журналистите. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар