Зима

Зима
Пролет

23 септември 2022 г.

Къде е лидерството на Радев?

Случващото се у нас ни показа, че, за съжаление, ние сме обречени на лъжеводачи... 

 

Трети ден след като светът осъмна със злокобните заплахи на Путин за ядрено оръжие, а Русия се изправи пред военна мобилизация, каквато не е имало от Втората световна война насам, българският президент и върховен главнокомандващ Румен Радев мълчи.

Военният му министър обяви, че риск за България има, но заплаха няма.

Към България обаче приижда невиждан мигрантски поток, заради което е обявено частично бедствено положение в Бургаско, Ямболско, в Свиленград и Тополовград. Така ни го представи вътрешният министър.

Обществото у нас е тотално разделено по отношение на братоубийствената война в Украйна.

Водачите на политическите партии издават разнопосочни сигнали за поведението на България в тази критична за целия свят ситуация.

Европейските и световните лидери заеха позиция. Премиери и президенти се обърнаха към народите си с различни послания. Едни с призиви за спокойствие, други - с взимане на страна.

Само Радев се е снишил. И мълчи.

В президентството днес се съберат министри и шефове на служби на консултативна среща, на която "ще бъдат обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна", съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Ами това е седянка?

Среща в такъв формат няма институционална легитимност. На нея може да бъда обсъдена информация, да бъдат изказани различни мнения, но решения не могат да бъдат взимани. Това е раздумка, на която Радев или Донев ще си говорят сами със себе си - министрите са назначени от Радев, шефовете на служби - също. Това е мини-заседание на служебното правителство.

Такава среща не е еманация на българското политическо представителство. На нея няма да се чуят позициите на различните политически групи в страната. На нея не може да бъде изработена общонационална позиция.

Единствените легитимни органи, които могат да реагират адекватно, са КСНС при президента и Съветът по сигурността към правителството.

Но Радев не смее да свика КСНС! Той вече се страхува от партиите и лидерите им, защото отдавна е загубил доверието им, защото с действията си упорито и методично разбива партийната система и това вече никой няма да му го прости и защото се провали в основната си конституционна отговорност пред нацията - да работи за нейното единение.

А пък служебният премиер Гълъб Донев с тоталната чистка и изчегъртване на държавните институции, която прави под диктовката на държавния глава, е твърде ограничен в действията си като държавник в този момент.

Военният министър Димитър Стоянов, бивш главен секретар на президента Радев, се опита днес да омаловажи свикването на КСНС, като посочи, че Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) може да се свика с работещо Народно събрание или с искане на Министерския съвет.

Само че, днес ние сме в условията на чл. 64 ал.2) от Конституцията, който казва "В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства".

Така че, докато не се избере нов парламент, съставът на настоящия носи своята легитимност и отговорност пред съдбините на нацията. И ако трябва, може да бъде свикан извънредно. В противен случай, ако следваме логиката на Димитър Стоянов, в отсъствието на парламент президентът Радев може и война да обяви.

Големият проблем пред обществото ни днес е липсата на лидерство в България. Защото лидерството се ражда само в процеса на взаимодействие с другите хора. Лидерът е събирателна личност, той държи ключа за единение, той интегрира общите цели, ситуациите, времето, очакванията, каузите, чувствата и интересите на хората. И това именно е заложено в българската Конституция.

В книгата си "Мениджъмнт за бъдещето" Питър Дракър, един от най-влиятелни съвременни мислители в областта на научния мениджмънт, казва: "Един ефективен лидер знае, че само той и никой друг носи цялата отговорност, той не се страхува от силата на сътрудници и подчинени. Докато лъжеводачите се страхуват; те винаги се занимават с чистки..."

Ще добавя, че в следването на лъжеводачите няма харизма, няма надежда, няма съживяване и вдъхновение.

Случващото се у нас ни показа, че, за съжаление, ние сме обречени на лъжеводачи...


Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар