Зима

Зима
Пролет

23 септември 2022 г.

Неолибералната доктрина напада подмолно, лицемерно, прикрито зад ценности, които не отстоява

Единственото хубаво, което ще донесе неолиберализмът на света е, че народите ще се погнусят от него до мозъка на костите си и ще погледнат обратно към корена си 

 

Като пирон в главата ми са забити думите на дисидента Георги Марков, че ако комунизма някога отиде на запад, той ще бъде десет пъти по-лош.

Острият ум на Марков е прозрял две неща. От една страна, че не социализма е лош сам по себе си, а ръцете, които го направляват го израждат. Затова и Марков от комунист става дисидент на това течение. В мен се таи и силната убеденост, че личности като Вапцаров, Смирненски - хора идеалисти - при сблъсъка им с реалността, с израждането на идеята за братство (макар и тя да бе частично изродена, а в своята останала голяма част даде благодат на народа, особено сравнявайки я спрямо времената, в които живеем днес), та при сблъсъка на идеалистите с реалността, навярно и тях щеше да обърне. Но друго е важно, че не само социализма прави хората, но и хората правят социализма.

Това ни казва и Марков. Че когато идеята за равенство и братство между хората навлезе на запад, ще се нагледаме на страшни гнусотии. Няколко десетилетия по-късно вече сме свидетели на това. Неолиберализмът, който в своята същност проповядва точно идеалите на единно равно общество, но силно изкривени до изроденост на същите, плъзна бавно по света. То не е същинска форма на комунизъм, както и социализма не бе същинска негова форма, но те ясно разкриват как едно течение придобива различни украски спрямо почвата, в която вирее и спрямо целите, които гони.

В този ред на мисли, макар част от хората в страната ни да проявяват склонност към извратении и да поклонничат на неолибералната идея, тя като същност няма почва у нас и никога няма да има. Никога и в западната си форма. Това и ни казва Марков - една идея се разкрива спрямо хората, които я проповядват. Теза и нейното доказателство във времената днес, които донякъде оборват твърдението на Маркс, че действителността оформя хората. 

Вижте какво се случи с неолибералната доктрина, когато достигна източна Европа. Част от хората в народите от Източна Европа се подлъгаха (къде  от дълбоко вродени комплекси, къде от умствен дефицит) по тази идея, но останалите я посрещнахме като издигнахме пред нея стена. Ударът на Русия е много по-малко териториален, много по-малко ресурсен, отколкото идеен. Русия не напада. Русия нанася ответен удар срещу една изкривена, изродена доктрина, която превзе Европа и която, благодарение на Русия, няма да превземе източната й част.  А кой знае, може и да бъде изтласкана от Европа.  

Тази доктрина напада подмолно, лицемерно, прикрито зад ценности, които не отстоява, играейки си със слабостите на хората. Русия е просто изразител на чувствата на голяма част от източните народи. Просто тя е единствената, която има ресурса да се опълчи срещу помията, която залива вече и нашият свят. Вече виждаме как националните движения се навдигат из цяла Европа. Вижте какво се случва у нас. Разцвет на националните партии и движения; рязко връщане към българското; капсулиране.

Единственото хубаво, което ще донесе неолиберализмът на света е, че народите ще се погнусят от него до мозъка на костите си и ще погледнат обратно към корена си.


 Персефона Коре

Няма коментари:

Публикуване на коментар