Зима

Зима
Пролет

5 септември 2022 г.

Задават ли се и у нас, подобно на Германия „тъмни времена“?

Европа, която десетилетия охолстваше за сметка на евтините руски енергия, суровини, храни, сега започва да разбира, какво означава мизерия 

 

Немската медия Die Welt  използва този израз, за да характеризира  суровите мерки, въведени в страната от 1 септември. 

Но те съвсем не са последните „тъмни времена“ – нови ограничения очакват нейните жители от 1 октомври. Благодарение и на тях животът в някога могъщата и презадоволена Германия, стремително се променя.

В страната вече е забранено обществените сгради да се отопляват повече от 19 градуса. Това се отнася за кметства, кина, театри, ресторанти, барове, хотели, супермаркети, магазини, фризьорски салони, дрогерии, администрации и др.  След 22 часа се спира външното осветление на сгради, паметници, витрини, рекламни табла и др. Вратите в магазини и обществени сгради трябва  постоянно да са затворени. Намалява се и продължителността на уличното осветление.

Топлината в работни помещения  е разчетена за различните видове активности  с типично немска пунктоалност. Така за леки и предимно заседнали дейности в помещението трябва да се поддържа температура не по-висока от 19 градуса. Ако човек се труди изправен и се движи, ограничението е до 18 градуса. За средно тежка работа в помещението не може да има температура по-висока от 16 градуса. Но, ако работата на човека е тежка физическа – максимум 12 градуса.

Новите „тъмни времена“ определено не радват германците. Появиха се и немалко критични материали срещу тях  в тамошни медии. Така Лора Стунц пише във FOCUS, че с правилата за отопление се подлага на риск здравето на много германци. Страхът от задаващи се огромни сметки за парно,  може да накара хората да се откажат от използването му. А това незабавно ще доведе до увеличение на болните – от респираторни проблеми до алергични реакции. Особено изложени на риск са тези, които вече имат някакви здравословни проблеми и са с отслабена имунна система. Освен това студът повишава кръвното налягане, като свива кръвоносните съдове. А това пък  увеличава риска от инсулт и инфаркт – най-вече при хора с предшестващо сърдечно-съдово заболяване. Ниските температури в помещенията могат да доведат и до хипотермия (появява се, когато телесната температура падне под 35 градуса по Целзий). Последиците са забавено дишане, намалено усещане за болка, нарастваща умора, загуба на съзнание, пише FOCUS.

Но това, с което се сблъскват днес германците далеч не се изчерпва само със светлината и топлината. В последните шест месеца, след като бяха приети антируските санкции,  инфлацията в Германия доведе до стремително нарастване на цените и селскостопанската продукция. Der Spiegel ни информира, че стойността на някои стоки се е увеличила три пъти. Това се отразява особено тежко  на малкия бизнес, който е принуден да увеличава цените и така да „товари“ клиентите си.

Der Spiegel дава пример със семейната пекарна Heinrich Wulf, намираща се в Хамбург. Тя се появила преди 114 г., а днес е управлявана от четвъртото поколение на нейните основатели. Собствениците разказват, че ако през 2020 г. са купували 100 кг пшенично брашно на цена 29.5 евро, сега същото количество им струва 56.8 евро. Маслото преди е било 4.5 евро за килограм, сега е 8.85 евро. Слънчогледовото семе им е струвало 0.8 евро за кг., а сега го купуват за 1.80 евро. Хлебопекарните пещи работят с  отоплителен мазут, 100 литра от който в средата на миналата година е струвал 43 евро. Но през май т.г. те го купуват вече за 151 евро – увеличение с 251 на сто!

При това цените не спират да растат – доставчиците искат все повече пари, отколкото собствениците на пекарната са били предвидили за покупки през конкретния ден или седмица. Затова и цените на изделията на пекарната също летят само нагоре. Така един хляб 750 грама от ръжено брашно е увеличен на 4.6 евро, но собствениците скоро ще вдигнат заради инфлацията и тази твърде висока цена на над 5 евро. Те признават, че дълго няма да издържат и ще бъдат принудени да спрат дейността си – просто ще е невъзможно вековната хлебопекарна да продължи да работи при тези условия.

Но това въобще не вълнува германските управници – за тях е най-важно Америка да бъде доволна от действията им. Немският външен министър  Аналена Бербок буквално взриви сънародниците си с изказване, което  направи на среща в Прага. Там тя заяви, че е обещала на украинците да ги подкрепя толкова дълго, колкото е необходимо. И ще го направи  независимо, какво мислят за това нейните германски гласоподаватели.

Външната министърка изтъкна,  че „демократичните политики“ с приближаването на зимата ще бъдат изправени пред силни предизвикателства. Но тя е убедена, че вероятните протести на германците в следващите месеци срещу непоносимо високите цени, няма да повлияят на политиците. Те няма да ги заставят да се откажат от антируските санкции, заради които са и бедите, затрупващи днес населението на Германия. „Ние сме с Украйна, а това означава, че санкциите ще останат и през зимата, дори и това да е трудно за политиците“, заяви Бербок.

Председателят на партията „Алтернатива за Германия“ Алис Вайзел веднага поиска оставката й. Тя написа в Twitter, че  „Всеки, който изрично казва, че не му пука за интересите на избирателите в Германия, няма място в министерска служба“. Депутатът от Бундестага Севим Дагделен също разкритикува външният  министър, който  действа според мотото „Украйна на първо място, немските граждани не ме  интересуват“.

В отговор на протестите  официалните власти в Германия незабавно заговориха, че всичко е плод на руска дезинформация. За тях далеч по-важно е да не спира опосредствената (прокси) война на Запада срещу Русия на украинска територия. А дали в резултат на безумната им политика се руши стандарта на живот на съгражданите им, това си е техен проблем.

Но действията им определено не се харесват на все повече германци. Потвърждава го факта, че рейтингите на управляващите страната политици стремително се сриват. Проучвания, проведени през август т.г. сочат, че канцлера Олаф Шолц има подкрепата едва на 25 на сто от германците (през април тя беше 39 на сто). Ако сега има избори то за него ще гласуват по-малко от 18 на сто от избирателите. Недоволните от цялостната политика на немските управници са вече над 62 на сто от населението на Германия.  Шолц, обаче, е убеден, че  санкциите срещу Русия са „ефективни и правилни“. И те трябва да бъдат продължени и разширявани, въпреки нежеланието на обикновените германци да плащат цената за „свободата и демокрацията“, към което ги призовават политиците.

Основната причина за катастрофата, пред която се изправя не само Германия, но цяла Европа, включително и България, са безумните антируски санкции, въведени срещу Русия от колективния Запад. Те са всъщност неразделна част от  реалната хибридна война, която той започна срещу славянската страна. Но резултатът от нея е неочакван за невежите недоразумения, които сега са на власт в Европа: рязко съкращаване на доставките на руски природен газ, нефтопродукти, торове за селското стопанство, други видове суровини, продоволствие... Европа, която десетилетия охолстваше за сметка на евтините руски енергия, суровини, храни, сега започва да разбира, какво означава мизерия. Епохата на благополучие за сметка на Русия, окончателно приключи. Вместо нея идват „тъмни времена“, в които европейците ще са принудени да живеят в мрак, студ и при остър недостиг на храна.

Те имат, естествено и алтернатива – тези, които са на власт, да се откажат от санкциите срещу Русия и да се върнат към нормалното икономическо и финансово сътрудничество с нея. Ако го направят европейците ще запазят добрият си жизнен стандарт. А много от тях, които сега ги очаква преждевременна смърт, ще останат здрави и живи.

Добре е да се сетим, когато отидем да гласуваме на 2 октомври и за това, което се случва сега в Германия. В наш интерес е да се събудим от дрогата, с която ни тъпчат денонощно изпечени манипулатори. И да не позволим на разни евроатлантици, либерали, глобалисти и други подобни недоразумения, да ни гарантират и на нас, както на германците, „тъмни времена“.

Само ще спечелим, ако винаги помним: публичното ни пространство е препълнено с политици – днешни еничари, на които англосакси щедро плащат, за да ни налагат техните интереси.

А не тези на прекрасната ни Татковина.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар