Зима

Зима
Пролет

11 септември 2022 г.

Частната услуга "Избори" норма ли става?

В държава с трайно и бурно набъбващ IT-сектор нямало кой да обслужи компютърно вота при гарантирани държавни разноски 

 

По-малко от месец преди парламентарните избори, от които се очаква уж да сложат край на задкулисно уредения парламентарно-служебен хаос, темата е в седма глуха. 

От купищата задачи, с които поредният президентски кабинет беше натоварен и заяви публично, излиза, че се готви да векува. В тон с решението на Koнcтитyциoнния cъд отпреди три десетилетия.

Та с това решение се установи официално, че, макар и с временен характер, никой не може да каже ĸoгa щe изтeчe cpoĸът нa пълнoмoщиятa нa eднo cлyжeбнo пpaвитeлcтвo. Това зaвиcи oт cпocoбнocттa нa пoлитичecĸитe cили дa излъчaт peдoвен кабинет cлeд пapлaмeнтарен вот. А на какво те са способни, вече се нагледахме.

Според КС слyжeбният кабинет по принцип имa вcичĸи пpaвoмoщия като на редовния, докато peшaвa тeĸyщитe въпpocи нa вътpeшнaтa и външнaтa пoлитиĸa. Същевременно функциите му са ограничени поради липсата на парламентарен мандат, инициатива, актове и контрол. Задължителното определяне на правомощията му е обявено за невъзможно, а подготовката на парламентарните избори изобщо не е изведено като приоритет. Наложената чрез постоянно повтаряне мантра, че организирането на честно и прозрачно гласуване е най-важната му задача, е на практика конституционно незащитима небивалица.

Оттук и някои изводи. Време е да стане ясно, че служебните кабинети са мощно оръжие и не бива да бъдат подценявани. И че президентската институция не е с "никакви правомощия", с която заблуда сгъстяваха посттоталитарната мъгла. Включително чрез последната Учиндолска инициатива за референдум в полза на президентска република. Но тъкмо поради тези причини организацията на предсрочния парламентарен вот от служебния кабинет е ключовият въпрос, който не бива да остава нито миг без внимание. Каквото и да ви говорят, винаги става въпрос за пари и власт, чието легитимиране се извършва на избори.

В този смисъл защо избирателната комисия да не организира изборите, както й възлага законът? И пак изненада. При това повтаряща се. Установили там, че не могат да го направят самостоятелно, макар че направили опит, за който никой не е разбрал. В държава с трайно и бурно набъбващ IT-сектор нямало кой да обслужи компютърно вота при гарантирани държавни разноски.

"Беше направен опит ЦИК да организира самостоятелно машинния вот за тези избори, но не намерихме достатъчно специалисти, които да сключат договор с ЦИК и да поемат тази отговорност. Става дума за дейност, която изисква ангажирането на няколко хиляди души, извън останалите функции на ЦИК по време на една предизборна кампания. Извън това би възникнал въпросът, ако ние примерно направим един екип от техници и IT специалисти, които постоянно да работят в ЦИК, то какво ще правят тези хора извън активните периоди на една предизборна кампания. Уволняваме ги и пак ги назначаваме или какво?!", пита говорителят на избирателната комисия Цветозар Томов.

Това е положението. Отсега обаче г-н Томов уверява, че ЦИК използвала всичките си контролни възможности, за да гарантира сигурността на устройствата за машинно гласуване. Всички се намирали в един склад и достъп до него се разрешавал само от комисията. Щяло да има и техници, които да отговарят за всяка машина. Само дето складът, машините и всички  IT-та, обслужващи софтуера, са на частната фирма, която щяла да бъде пряко контролирана.

Въпросната фирма никога не е ползвала споменатите хиляди специалисти, но независимо от грозните пазарлъци около предишните й участия, стана вече част от изборната администрация със статута на несменяема. Ето, сега подготвяла повече от 400 машини с демоверсия на софтуера за пробно гласуване, което доказва още веднъж че "една компания, която има като основен предмет на своята дейност извършването на такива услуги, има доста по-големи логистични възможности, отколкото ЦИК".

Ние пък препоръчваме на ЦИК да прочете излязлата неотдавна книга "Изчезналата криптокралица". Не за да се наслади на чаровната Ружа Игнатова, а заради безграничните възможности за ИТ- измами и манипулации, с които електоратът може да бъде преметнат. Както винаги, за негова сметка. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар