Зима

Зима
Пролет

4 септември 2022 г.

Още един "черен ден" за ВАР в английския футбол

Алън Ширър: Нещо трябва да се промени. Хората са проблемът, не технологията 

 

"Черен ден" за ВАР и английския футбол."

Така определиха съботата легендите Алън Шиърър и Йън Райт, след като куп спорни и откровено грешни решения имаха важно влияние върху мачовете от кръга във Висшата лига.

Още в първия - дербито Евертън - Ливърпул (0:0), гол на домакините бе отменен в 70-ата минута за засада, която се виждаше и с просто око. Но вместо бързо решение и продължаване на играта, хората в стаята за ВАР връщаха, увеличаваха, пиксилизираха... И така близо 3 минути. Това изнерви и публика, и играчи, и мениджъри.

"Какво им отне толкова дълго, видя се от студиото, че е засада", иронизира и Рой Кийн, легендата на Манчестър Юнайтед.

След това стана по-лошо.

На Челси - Уест Хем гол на гостите бе отменен в 90-ата минута при 2:1 за домакините. Отсъдено бе нарушение срещу вратаря на "сините" Едуар Менди, но бе трудно да се види кой точно и какво извърши срещу сенегалеца. "Скандално решение", кипеше от възмущение Дейвид Мойс, наставникът на Уест Хем.

"Невероятно е - коментира Крис Сътън, бивш английски национал и нападател на Челси. - Менди изпуска топката на 4-5 метра от себе си, няма шанс да я стигне, пада и симулира контузия в рамото. Съгласен съм с Мойс, това е скандално."

В Нюкасъл се случиха още по-втрещяващи неща.

Там Тайрик Мичел от Кристъл Палас си вкара автогол в полза на Нюкасъл, но той бе отменен, защото преди това Джо Уилок от домакините блъснал вратаря на гостите Висенте Гуаита. Така беше, но след като самият Мичъл засили в гърба Уилок, блъскайки го в своя страж!

"Това или е дузпа, или е гол - звучеше логично мениджърът на Нюкасъл Еди Хау. - Едно нещо със сигурност не е - нарушение за Палас. И точно това отсъдиха."

"Срамна работа - анализира в предаването "Мач на деня" Шиърър. - На терена имаме неопитен съдия (Майкъл Солисбъри), който обаче се справя отлично, вижда ситуацията и присъжда гол. А опитният Лий Мейсън, който е в стаята за ВАР, се намесва и му казва, че е сбъркал. И го праща на монитора, а това означава, че отменят попадението."

В Лондон изгониха мениджъра на Лийдс от скамейката по време на мача с Брентфорд (2:5 за домакините), след като полудя от две съдийски решения. Американецът Джеси Марч се ядоса, след като дузпа бе дадена на Брентфорд за 1:0, въпреки че Луис Синистера игра с топката. Ситуацията бе видяна като опасна игра. А след това за същото нарушение не бе дадена дузпа за Лийдс.

"Още опитвам да разбера как работят правилата в тази лига - пошегува се американецът. - А прилагането на ВАР направо е скандално."

"Нещо трябва да се промени - настоя Шиърър. - Хората са проблемът, не технологията."


Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар