Зима

Зима
Пролет

9 септември 2022 г.

Александър Вучич: Благодаря на Унгария, че ще дочакаме зимата по-спокойно

"През първите седем месеца на тази година стокообменът беше 2,2 милиарда евро, с 935 милиона повече от 2021 г." 

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес след срещата си с президента на Унгария Каталин Новак в Белград, че отношенията между двете страни са на изключително ниво, съобщават сръбските медии.

Вучич каза, че е безкрайно благодарен на Унгария, че е дала възможност на Сърбия да използва нейните газохранилища при благоприятни условия.

"Благодаря им, че ще дочакаме зимата по-спокойно", каза сръбският президент. Той изтъкна, че Унгария оказва подкрепа за евроинтеграцията на Сърбия и изрази благодарност за проявеното от Будапеща разбиране за търсене на компромисно решение в диалога с Прищина.

Вучич добави, че двамата с г-жа Новак са разговаряли за инфраструктурната свързаност. "Вярваме, че до края на 2025 г., въпреки трудните условия, коронавируса, кризата, може да стигнем до центъра на Будапеща с влак за два часа и половина и обратно", каза Вучич.

Той направи оценката, че отношенията между двете страни са на изключително ниво.

"Сътрудничеството ни напредна и сега Унгария е четвъртият търговски партньор на Сърбия, а ако тенденциите се запазят, в следващите две-три години ще бъде третият", посочи той.

"През първите седем месеца на тази година стокообменът беше 2,2 милиарда евро, с 935 милиона повече от 2021 г.", каза Вучич.

Той добави, че отношенията са се подобрили и нивото на междуетническите инциденти е намаляло 35 пъти през последните 10 години.

Както каза, Каталин Новак е въвела изключителни мерки за насърчаване на раждаемостта и днес той е слушал съветите й по този въпрос. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар