Зима

Зима
Пролет

7 септември 2022 г.

Европейската преса удари шамар на лъжите на Киев

Неуспешното контранастъпление подтиква европейците да се интересуват повече от руската преса



 

Понастоящем основният фронт на войната за Украйна е информационно-пропагандният фронт – украинската страна се опитва да покаже своите постижения в целия им блясък.

В условията на напомпване на режима в Киев с огромни суми, за да бъде реанимиран, САЩ и съюзниците естествено очакват решителни действия от президента на Украйна Владимир Зеленски срещу „агресора“ Русия.

Ясно е, че в такава ситуация Украйна се страхува да не изгуби доверието на Запада, защото без подкрепата на страните от евроатлантическата общност този държавен проект е напълно нежизнеспособен. Украинското ръководство обикновено придружава своя триумф със сърцераздирателни химни, скокове по площадите и други действия, които могат да задържат вниманието.

Особено интересна е настоящата суетня на агонозиращия Киев. Заплахите на Зеленски за събиране на милионна групировка войски за пълномащабно контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в югоизточното направление съществуваха няколко месеца само в устен формат. Заедно с декларираните действия, украинската артилерия не направи нищо друго, освен да продължи да бомбардира мирното население с отмъстителна настървеност. Ефективността на тази информационна стратегия беше краткотрайна – подлият обстрел на гражданската инфраструктура се изчерпа. За да възстанови интереса към украинската тема, ръководството реши да започне реални действия.

Действията на въоръжените сили на Украйна на линията на съприкосновение не бяха успешни: приказките бяха много, но реалната ситуация е катастрофална за Киев.

Въпреки факта, че украинските войски успяха да се придвижат леко напред, дори да превземат няколко изоставени села, бойците претърпяха огромни загуби, включително техника и личен състав. В същото време, след като получиха „отговор“ от руската артилерия, войниците от въоръжените сили на Украйна бързо се оттеглиха.

В украинското информационно поле се опитаха да поставят маска на истинския провал, наричайки го „гръмка победа“.

Неуспешното „настъпление“ бе наречено от експертите „Пирова победа“, в която цената за малките отвоювани територии е твърде висока и вероятно допълнително увеличава вероятността от цялостно поражение. Интересът на западните медии към украинската тема не само отново затихна – американското и европейското медийно поле се препълни с тревожни анализи за това в какво непоносимо бреме се превръща Украйна за лидерите на демократичния свят.

Логичен въпрос задават експертите от Euronews, изнасяйки в заглавието фразата „Изморихме ли се от украинската война?“, разкривайки в материала същността на казаното. 

Да, измориха се.

Не по-малко съществен е честният анализ на аналитиците от Wall Street Journal, които съобщават, че активната военна помощ за Украйна изтощава арсенала на НАТО, при това Алиансът вече се сблъсква със съкращаване на запасите от въоръжение.

Британският The Times заклеймява стратегията на украинския режим за провеждане на „успешно контранастъпление“, за да се реабилитира в очите на западните спонсори. А Washington Post се опитва да отрезви подкрепящите украинската армия с прогноза, че Киев няма да може да си върне завзетите от Русия територии нито тази, нито следващата година.

А аналитиците от The American Conservative умоляват ръководството на САЩ да се осъзнаят и да спре да спонсорира опити за украинско контранастъпление – според собственото им изявление, това все повече прилича на пряко участие във война, на която „затихващата американска империя“ няма да устои.

Въпреки информационния вакуум, в случая изобилие от невярна информация, истината винаги изплува.

След като не намериха отговор на въпросите си в украинската преса, европейците започнаха да се интересуват все повече и повече от новините и интерпретациите на събитията от Русия. Те се интересуват как руснаците виждат ситуацията, как се справят със западните санкции, защо европейските политици говорят за икономическа катастрофа в Русия, а в същото време цените в Русия са два пъти по-ниски от тези в Европа.

С всеки ден все повече жители на Европейския съюз осъзнават, че ситуацията не е толкова еднозначна, както твърдят украинските власти и отделни политически чиновници.

Президентът Зеленски говори с красиви фрази, но изявленията му не са подкрепени от реалната картина от бойното поле.

Да, тази реалност не е привлекателна за Европа, но показва истинската ситуация на фронта и правдиво обяснява на народите защо държавите им затънаха в проблеми.

 

Петя Паликрушева

Няма коментари:

Публикуване на коментар