Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2022 г.

Вносът на руски втечнен газ в Европа се е увеличил с 15% в сравнение с миналата година

Втечненият газ се доставя от полуостров Ямал и преминава по крайбрежието на Норвегия по пътя към терминали в Западна Европа 

 

Докато вносът на тръбен природен газ се е свил значително, потокът на руски втечнен газ към Европа продължава да не намалява, като големи количества се доставят от френската голяма компания Total Energies.

ЕС остава ключов вносител на руски втечнен газ. Докато голяма част от вниманието на обществеността в Европа е насочено към рязкото намаляване на потока на руски природен газ към континента през тръбопроводи – включително очевидния саботаж на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“  миналия месец – продължаващият внос на руски втечнен газ получава много по-малко внимание.

Всъщност вносът на руски втечнен газ в Европа се е увеличил с 15% през първите осем месеца на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г.

Значителна част от този втечнен газ идва в Европа от руската Арктика, транспортиран в специализирани превозвачи за втечнен газ Arc7, годни за плаване през ледовете. Втечненият газ се доставя от полуостров Ямал и преминава по крайбрежието на Норвегия по пътя към терминали в Западна Европа.

Френската енергийна компания Total Energies има значителен дял при вноса на втечнен газ, тъй като продължава да доставя руски втечнен газ в Европа.

„Ще продължим да доставяме втечнен газ от Русия, докато няма санкции“, каза главният изпълнителен директор на Total Energies Патрик Пуян по-рано този месец.

Но той също така призна, че оперативната среда става все по-сложна. „Навлизаме в нещо, което е все по-сложно.


По-малко втечнен газ по тръбопроводи - повече по кораби

Нов доклад на Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет хвърля светлина върху състоянието на вноса на природен газ в Европа.

Докато вносът на тръбопроводен газ в Европа е намалял с 20 процента, потокът на втечнен газ на запад остава непрекъснат. Към края на септември 2022 г. около 40% от руския втечнен газ е бил предназначен за Европа.

„Износът на руски втечнен газ за Европа изглежда е под радара; доставките не само не са спрели, но всъщност са се увеличили с 15% през същия период през 2021 г.“, казват Ан-Софи Корбо и Диего Ривера Ривота, и двамата изследователи в Центъра.

В доклада се отбелязва, че само Обединеното кралство и Литва са спрели напълно вноса на втечнен газ от Русия. За разлика от това вносът на руски втечнен газ във Франция се е увеличил значително.

По-рано тази година за няколко месеца Франция дори изпревари Япония и стана най-големият вносител на руски втечнен газ. Испания, Холандия и Белгия също увеличиха количеството втечнен газ, което получават от Русия.

Данните от Норвежкия център за логистика на високия север потвърждават тези тенденции, показвайки доставки на втечнен газ за европейски страни, особено Франция, Белгия, Холандия и Испания. Общо страните от ЕС получиха до 30 пратки месечно втечнен газ през месеците март – май 2022 г. И тази тенденция продължи до голяма степен да бъде неотслабваща през летните месеци.

Арктическият втечнен газ продължава да тече  

Увеличението на вноса на руски втечнен газ във Франция се дължи отчасти на голямата енергийна компания TotalEnergies, която остава тясно свързана с големи проекти за втечнен газ включително Yamal LNG на Novatek в Арктика.

Total Energies притежава 20 процента миноритарен дял в проекта и освен това притежава приблизително 20 процента от Novatek.

Компанията има дългосрочни договори с Yamal LNG за внос на четири милиона тона втечнен газ годишно, около 25% от производството на завода.

За разлика от това, конкурентите на TotalEnergies в Обединеното кралство, BP и Shell, се освободиха от руския енергиен сектор след нахлуването в Украйна и прилагането на санкции. По този начин позицията на TotalEnergies като главен вносител на руски втечнен газ във Франция на втечнен газ по терминала в Montoir на френското атлантическо крайбрежие продължава.

Франция обикновено се счита за по-малко зависима от руския природен втечнен газ, отколкото нейните съседи като Германия в Централна и Източна Европа – отчасти поради зависимостта й от производството на електроенергия от атомни електроцентрали.

Тази оценка обаче пренебрегва нарастващия внос на втечнен газ от Франция. Част от този внос на руски втечнен газ всъщност може да премине към Германия под формата на тръбопроводен газ.

Тази седмица Франция обяви, че ще започне да доставя ограничени количества природен газ на Германия съгласно споразумения за европейска солидарност.

По този начин, докато страни като Германия получават по-малко руски газ по тръбопровод, част от произтичащия от това дефицит се компенсира от други страни, а именно Франция, с руски газ, който те внасят под формата на втечнен газ.

Внос на втечнен газ от руската Арктика в Европа през месеците март, април и май 2022 г. Всяка линия представлява отделно пътуване на втечнен газ с танкер, пътуващ до терминали в Европа. (Източник: Center for High North Logistics CHNL)



Highnorthnews.com,  превод: Георги Ванчев, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар