Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2022 г.

Изненадите на войната: „Геран-2” летящата "балалайка" на Путин

Откъде идва такова "богатство" в страна, която е под санкции от десетилетия?

 

 

След днешните мащабни руски удари с дронове "Геран-2" по критическа инфраструктура в Украйна, опитахме се да разберем от къде идва и как се използва въпросният "дрон-камикадзе", където дори са безсилни съвременните системи за противовъздушна отбрана (ПВО).

От самото начало на военните действия в Украйна на бойните полета се появиха всякакви "Изненади", които трябваше радикално да променят хода на военните действия и да наклонят везните в една или друга посока. Първоначално турските БЛА "Байрактар TB-2" бяха такова чудо оръжие. След това те станаха FGM-148 Javelin, след това системи HIMARS, сега наред е "Геран-2".

В продължение на много години Русия значително изоставаше в разработването и внедряването на безпилотни летателни апарати. Имаше собствени разработки, но те бяха направени предимно в областта на разузнавателните БЛА. Доскоро не се говореше за масово производство на дронове камикадзе.

Почти веднага след като "Геран-2" започна да се споменава в медиите по край войната в Украйна, много граждани си зададоха логичен въпрос откъде може да дойде чисто нов дрон камикадзе в Русия. Освен това практически няма снимки на "Геран-2" като цяло. Предвид настоящия момент на появата на такива устройства, това е или истинско чудо на местното производство (което е трудно за вярване), или нечия помощ. Но всъщност дроновете "Геран-2" много си приличат на иранските дронове камикадзе "Shahed-136".

Веднага трябва да се отбележи, че официални изявления по този въпрос няма. Освен това политическото и военното ръководство на Иран категорично отрича участието си в доставката на оръжия за Русия.

Откъде идва такова "богатство" в страна, която е под санкции от десетилетия?

Първо, Иран активно си сътрудничи във военно-промишления комплекс с Китай. Второ, програмата за разработване на собствени БЛА стартира в страната от Близкия изток още през 80-те години. Още тогава иранците се заеха с разработването на дронове поради причината, че не можеха да си позволят скъпите съвременни ВВС като СССР или САЩ. Затова иранците разчитаха на подкрепата на сухопътни сили и артилерия с помощта на дронове.

По-конкретно, "Шахед-136" е създаден в Иран като средство за борба със системите за ПВО и артилерийските установки. Дрон, разработен през 2020 г. с маса на бойната глава от 50 кг, иранският "Шахед-136" може да прелети до 1 000 км.

Безпилотен летателен апарат (БЛА) "Шахед-136"
 

Основното предимство на "Шахед-136" е неговата простота. Силовата установка на самолета е двигател с вътрешно горене с малък капацитет, същият, който се монтира на съвременни скутери или мотопеди. Материалът на тялото е обикновена пластмаса. Тоест, като цена, тези дронове трябва да бъдат като обикновен мотопед или, в краен случай, малка кола. За сравнение, "Байрактар TB-2" струва около 2 милиона долара, а една ракета от система HIMARS струва около 100 000 щатски долара.

Поради скромните си размери, 3 метра дължина и малко над 2 метра ширина, този БЛА е почти невидим на радар. Един обикновен маломощен мотор определя скоростта на дрона да е повече от скромна, само 180 км/ч. Тази скорост обаче му е напълно достатъчна за изпълнение на бойни мисии. В същото време таванът на дрона е доста приличен, 4 000 метра. Тази височина му е достатъчна, за да бъде неуязвим за стрелба със стрелково оръжие от земята.

Украински войник стреля по БЛА "Геран-2"  в град Киев (17.10.2022)
 

На радарите на системата за противовъздушна отбрана той свети като обикновена птица, и не може да се засече докато дронът не се види визуално. Но в този момент вече е късно да се стреля по него. Визуално "Геран-2" може да се види само по време на пикиране към целта.

Що се отнася до самолетите на ВВС на САЩ, които осигуряват разузнавателна подкрепа на въоръжените сили на Украйна извън Украйна, те се виждат цели с такъв размер. И много често атака с дрон, например в случаите от днес, се случва дори преди обявяването на въздушна тревога.

В същото време БЛА има много солиден обхват на полета. В зависимост от бойното натоварване той може да варира от 1 000 до 2 500 км.

При такава дистанция БЛА може да носи до 50 кг експлозив. Такова количество е напълно достатъчно, за да порази всяка незащитена цел, а бронираните машини за тях като цяло са практически беззащитни.

"Гераниум - 2" има 2 вида контрол. От близко разстояние може да се управлява като традиционен БЛА - от оператора. Що се отнася до удари на големи разстояния се използва GPS или Glonass координати, по същият начин както се изстрелват крилати ракети тип "Калибър".

Монтирани дронове върху джипа
 

Друга важна характеристика на този вид дрон е възможността за групово използване. Дроновете се изстрелват с помощта на специални контейнери, които могат да се монтират на почти всеки джип или камион и може да изстрелва едновременно до 5 дрона. С тази опция можете да пробиете и защитата на най-добре защитени обекти.


 Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар