Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2022 г.

Лиз Тръс обеща да управлява като Рейгън, но го докара до... Борисов!

Явно не само българската политика работи в режим проба-грешка, различното може би е за какъв период от време се допуска това 

 

Лиз Тръс спечели в началото на септември битката за премиерския пост във Великобритания срещу Риши Сунак с велики икономически амбиции – да намали данъците. 

Тя получи подкрепата на членовете на Консервативната партия, въпреки предупрежденията, че при растяща инфлация и енергийна криза подобно намерение може да срине икономиката.

След малко повече от месец управление и плачевни резултати тя грозно си изми ръцете с финансовия министър, чиято единствена вина беше, че следваше неадекватната й политика. Тази ситуация много напомня за близкото минало, когато бившият ни премиер Бойко Борисов уволняваше министри на кило, когато станеше напечено, а те просто стриктно следваха заповедите му. Като се стигнеше до обществен скандал, те бяха прогонвани и хулени по медиите, че са некадърни, а премиерът ни се хвалеше, че "не ги търпи такива“.

За ужас на икономистите, Тръс се зае да покаже на британците що е то "Рейгъномика", т.е. икономическата и фискална политика на американския президент Роналд Рейгън (1981-1989 година).

Тя получи много предупреждения, че този модел не само не е проработил - още тогава - но дори е задълбочил пpoблeмите. Примерно - дeфицитът нa фeдepaлния бюджeт е нapacтнал пoвeчe oт двa пъти, а бpyтния фeдepaлeн дълг е бил удвоен...

Въпреки това обаче консерваторите решават, че идеята е гениална, защото... най-малко предполага по-малка намеса от страна на правителството в бизнеса.

Само 40 дни по-късно, икономиката на страната се задъхва от сътресения на финансовите пазари, а курсът на британската лира стигна дъното.

Банките на Острова съобщават, че лихвите по ипотечните кредити и цената на държавните ценни книжа са се повишили драстично. Вместо да поеме вината си, да се оттегли и да бъдат насрочени предсрочни избори, Тръс обвини за цялата каша финансовият министър Куази Куартенг и го уволни. Излишно е да се коментират репутационните щети, които са му нанесени, защото вече го наричат „най-слабия финансов министър на всички времена“.

Дори няма смисъл да обяснява, че  мащабните намаления на данъците, които ще се финансират единствено чрез увеличаване на държавния дълг, са глупава идея на Тръс.

По същия начин у нас през 2019 г.  Перник остана без вода, защото язовир "Студена" беше изпразнен. Това се случи, защото двете ресорни министерства - на околната среда и водите и регионалното, проспаха неговото изпразване в предизборния период. Цената на това безхаберие на властите плати тогавашния екоминистър Нено Димов и почти никой не му обърна внимание като обясняваше, че основният проблем в Перник е лошото управление на ВиК дружеството. Тоест държавата години наред не си е вършила работата.

Година по-рано пък през 2018 г. Борисов уволни министрите на вътрешните работи, на регионалното развитие и на транспорта - Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, заради катастрофата край Своге, която доведе до смъртта на 17 души и при която бяха ранени над 20 души. Тези хора твърдяха, че нямат вина, но някой трябваше да понесе политическата отговорност.

Британците обаче са доста по-активни от нас и подобни номера не им минават.

Социалните мрежи са пълни с упреци към премиера, а натискът става все по-силен.

В паниката Тръс оттегли намаляването на данъците за богатите, което щеше да им осигури хиляди лири допълнително. Също така върна в дневния ред увеличението на корпоративния данък, което преди това бе отхвърлила като вредно за растежа.

С тези ходове успя да ядоса и бизнеса. Новият финансов министър Джеръми Хънт пък предупреди за възможно повишение на някои данъци и икономии в обществените разходи.

Консерваторите са бесни на Лиз Тръс, но нищо не могат да направят, защото нямат интерес от предсрочни избори.  Според анкетите е много възможно да останат извън властта в продължение на години. Така че ще я оставят да се опита да закрепи положението.

Явно не само българската политика работи в режим проба-грешка, различното може би е за какъв период от време се допуска това. 


Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар