Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2022 г.

Страхил Делийски: Интересите на външните партньори и на спонсорите ще доминират в бъдещото правителство

"Не всеки тип държава е призвана да се бори с неравенствата и бедността. Социалната държава - да, но нашата държава е ултра пазарна." 

 

"Огромна част от обществото очаква да има правителство, което да работи антикризисно. 

Очакват го и нашите евро-атлантически партньори, очакват го и инвеститорите и спонсорите в политиката, единствено политическите лидери все още се ослушват как точно да стане, за да минимизират загубите от евентуално не съставяне на правителство. По силата на тази логика, под влиянието на тези фактори, очаквам да бъде съставено правителство. Не бива да очакваме, че то ще направи кой знае какво, защото интересите на външните партньори и на спонсорите ще доминират интересите на хората." 

Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Огромната част от българското общество свързва качеството на демокрацията със способността на държавата да се справя с бедност и неравенство. Нещо, което в рамките на публичния разговор на политическия елит, много рядко виждаме. Не всеки тип държава е призвана да се бори с неравенствата и бедността. Социалната държава - да, но нашата държава е ултра пазарна. Съвсем естествено е, когато имаме такова доминиращо в елита разбиране за държава, да имаме и такава оценка за държавата, по отношение на справянето ѝ с бедността. Политическият елит трябва да си даде сметка за това нещо", коментира политологът в Международния ден за изкореняване на бедността. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар