Зима

Зима
Пролет

17 октомври 2022 г.

Откъде се учат на изкуството на корупцията управниците ни?

Евроатлантическата сбирщина, която отново идва на власт, не я интересува България, защото нищо не я свързва с нея 

 

Родният ни парламент засия от стари и новопръкнали се „евроатлантически“ формации – „ГЕРБ/СДС“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Български възход“...

По наименованията си те са различни, но в същността си са лика-прилика. Обединяват ги омайващите им приказки  за „демокрация“, „евроатлантическа ориентация“, „европейски ценности“ и т.н. Всички те се прекланят и пред лидера на „свободния свят“ – Америка. И са готови ентусиазирано да изпълняват нейните нареждания.

Но зад подобни маски се крие нещо друго – неистовият мерак да си във властта, за да се възползваш максимално от нейните  облаги. В това може да се увери всеки, който поиска. През последните десетилетия в публичното ни пространство се появиха предостатъчно доказателства за тази истинска същност на родните „евроатлантици“. Техните почти несменяеми „елити“ не за първи път влизат във властта на национално и регионално равнище. И негативните последици от тяхното присъствие  са налице. Точно те са едно от най-сигурните доказателства, че „евроатлантиците“ няма да изневерят на своята корупционна природа. Не след дълго ние за пореден път ще получим доказателства за това, как ловко те се възползват от служебното си положение, за да  облагодетелстват лично себе си и приближените си.

Но, ако  се върнем назад във времето ще установим не просто непрекъснато растяща алчност на „евроатлантиците“, но и още нещо: тяхната изобретателност в плячкосване на общественото имане. Трябва да признаем факта, че те определено се развиват в тази насока!

И тук възниква един любопитен въпрос: а откъде се научават овластените родни „евроатлантици“ на изкуството на корупцията? Отговорът на него може да намерим отново в публичното пространство: от Америка и Запада като цяло! Те са истински наръчник за това, как да се ограбва една държава, стига да  имаш късмета да си на власт. Точно в  тази част от света нейното трансформиране в инструмент за трупане на огромно богатство, е доведено до истинско съвършенство.

В това ни уверява и интересно разследване, което се появи във влиятелния американски всекидневник  The Wall Street Journal (WSJ). В него се твърди, че държавни чиновници в САЩ  масово инвестират в компании, които техните агенции контролират. Те купуват и продават акции на фирми, състоянието на които (падеж или растеж) зависи от  политиката точно на ведомствата, в които те работят.

Експерти на WSJ  са анализирали информация за над 12 000 висши държавни служители, политици и хора, назначени директно от администрацията на президента. Обхванат е периода от 2016 до 2021 г. Става дума за чиновници с най-висок ранг, работещи в над 50 държавни агенции – от министерството на финансите до военното министерство (Пентагона). Често сделките са били осъществявани скрито – от името на съпрузи или децата на бюрократите.

Повече от една пета от високопоставените служители най-активно използват позицията си във властта, за да трупат огромни пачки с долари. За наблюдаваният шестгодишен период са реализирани повече от 90 000 сделки с акции. Очевадният конфликт на интереси сред висшите чиновници, е постоянен във времето, независимо, коя партия е на власт – републиканската  или демократичната.

WSJ привежда и много примери за корупционни практики. Високопоставени чиновници от Агенцията по охрана на околната среда купуват акции на нефтогазови компании. Техни колеги от  Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (Food and Drug Administration – FDA) неправомерно притежават огромно количество акции точно от компании, които ги произвеждат. Така например, FDA формално забранява на служителите, техните съпрузи и непълнолетните им деца да инвестират в компании, което тя регулира. Но това не пречи на нейният служител Малкълм Бертони, да притежава акции в 70 фармацевтични, диагностични, медицински фирми и компании за храни, регулирани от FDA. Включително и от фармацевтичните гиганти Pfizer Inc. и Takeda Pharmaceutical Company Ltd., което  агенцията категорично забранява.

Висши служители в Пентагона притежават акции за милиони долари в корпорации, производители на оръжия. Грег Захариас например,  многократно е купувал дялове в акции на Lockheed Martin Corp. Правел го е преди Пентагона да съобщи, че ще  плати на компанията един милиард долара за доставка на бойни самолети  F-35. А отговорен за тяхното  тестване е точно отдела, в който е работил Грег. Той е осъществявал сделки и с акции на други предприятия от военно-промишления комплекс. Тази изключително печеливша операция – да купуваш акции, когато цената им е най-ниска и предстои стремително да нараства е невъзможна, ако не разполагаш с вътрешна информация. Такава, каквато е недостъпна за обикновените американци.

Министерството на отбраната е сред федералните агенции с най-много служители, инвестирали и в китайски акции, въпреки че през последните години Пентагонът е фокусиран към противодействие на Китай. Във федералното правителство повече от 400 служители притежават или търгуват с акции на китайски компании. Това се отнася и за висши служители в Държавния департамент и Белия дом, установява WSJ. Техните инвестиции са до 6,6 милиона долара средно годишно.

А, когато правителствени агенции започват проверка на технологични компании става ясно, че над 1800 федерални служители от най-висок ранг, притежават или търгуват акции от четирите най-големи – Facebook на Meta Platforms Inc., Google на Alphabet Inc., Apple Inc. и Amazon .com Inc. Не е трудно да си представим и какъв ще е крайният резултат от тяхната проверка –  та  да ощетят компаниите означава да накажат себе си.

WSJ подсказва и за корупцията, съществуваща сред американските депутати – те много често работят по въпроси, от които имат непосредствен финансов интерес. Същото се отнася и до правосъдието. През 2021 г. повече от 130 федерални съдии са се занимавали с дела, в които са имали личен интерес. Така Харди-Махоуни е висш служител на американското правосъдие. Тя притежава акции на Tesla. Когато трябва да провери случай на незаконно уволнен служител на тази компания, защото е профсъюзен активист, тя отхвърля решението на независимата федерална агенция за трудовите отношения (NLRB). В него се казва, че Tesla незаконно е уволнила служителя и иска от Илон Мъск да го възстанови на работа. Но  Харди-Махоуни блокира обвиненията срещу Tesla.

WSJ цитира юриста Дон Фокс. Той е консултирал агенцията на САЩ, която контролира  правилата за конфликт на интереси. Според него правителствени служители,  много от които са напълно неизвестни на обществеността, притежават огромна власт и влияние върху всекидневието на обикновените американци – като обществено здраве, безопасност на храните, търговията, дипломатическите отношения и др. За него примерите, които привежда  WSJ, са явно нарушение на закона. То води и до появата на недоверие на обществото „в почтеността на правителството“.

А публикуваното разследване е само началото. WSJ съобщава, че работи върху нови разобличения за невероятна злоупотреба със служебното положение на висши държавни служители, депутати, политици в  САЩ.

Истината е, че евроатлантическата сбирщина, която отново идва на власт, не я интересува България, защото нищо не я свързва с нея. Техните милиони – откраднати от нас, простосмъртните българи, са тарикатски разпръснати в западни и други чужди банки. Те са инвестирали и в супер луксозни имоти на Запад. Децата са си изпратили да учат  пак на Запад. А слушкат ли угоднически  западните си господари, изпълняват ли стриктно  заповедите им, то последните ще си затварят очите пред алчността и корумпираността им. Както и пред тяхното въпиещо невежество, наглост, тотална некомпетентност. Така, както го правят за собствените си политици и бюрократи.

Ето защо докато шепа балъци изпращат в коридорите на властта „евроатлантици“, то ще продължаваме да научаваме новини, като тази: около 80 на сто от българите се страхуват дали ще им стигнат парите, за да оцелеят през 2023 година! Не за да водят нормален живот – да са на светло, на топло, да се радват на качествено образование и здравеопазване, да опознават света и се  ползват от постиженията на дигиталната ни епоха. Благодарение най-вече на евроатлантиците, те днес и утре ще се чудят как да нахранят себе си и децата си. А света ще опознават, работейки като роби на Запада.

Нашите проблеми биха били далеч по-малко, ако вече над три десетилетия една ужасяваща корупция не бе завладяла всички обществени сектори – от правосъдието до кметства в близки и далечни населени места. И тя продължава да бъде все по-обсебваща, безцеремонна, агресивна. В резултат и на нея все повече наши сънародници ще стават още по-бедни, защото шепа ненаситни и на приказки „евроатлантически ориентирани“ тарикати, яко ще продължават да плячкосват създаваното обществено богатство. Ще го правят днес и утре – в това може да не се съмняваме.

Естествено, не е луд този дето лапа зелника. А на корумпираните политици и чиновници на всевъзможни равнища им дреме за дереджето на всички нас, простосмъртните данъкоплатци. Те си имат друг голям проблем, който трябва да решават: как да опазят от галопиращата инфлация милионите си.

Тези, които вече са натрупали. Както и тези, които ще започнат да плячкосват незабавно, щом получат достъп до властта.


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар