Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2022 г.

Доц. Николай Димитров: Отказът от гласуване е вид политическо поведение

“Начинът, по който се формира мнението в България, по никакъв начин не е по различен от този, по който се формира индивидуално мнение навсякъде по света.“ 

 

Как формираме личното си мнение и възприемаме информацията от медиите и фронтовите линии извън военния конфликт?

“Начинът, по който се формира мнението в България, по никакъв начин не е по различен от този, по който се формира индивидуално мнение навсякъде по света.“

Това каза по БНР социалният психолог доц. Николай Димитров, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и НБУ.

“Първият начин, по който формираме мнението си, е, когато взимаме назаем мнението на другите. Това не е непременно нещо лошо, защото една от целите на това осредняване на мнението, превръщането му в общо и често срещано, всъщност е един от социалните механизми за сплотяване на обществото и за придаване на поглед в една посока на всички негови членове.

В повечето случаи начинът, по който формиране нагласите, е автопилот, което също е добър еволюционен механизъм, защото е трудно да си представим ситуация, в която ще отделяме време и енергия за всяко нещо“, посочва още той.

Политиката…

“Няма нищо чак толкова лошо в това да не се гласува, както свикваме напоследък да слушаме от медиите. Отказът от гласуване също е вид политическо поведение. То също е начин да влезеш в политиката, защото тя е навсякъде около нас и няма как да се изключим от нея“, казва още доц. Димитров.

“Проблемът става, когато негласуването се разглежда като отговор на две тенденции – не гласувам, защото “за мен няма значение кой ще управлява, нещата са добре и имаме своята национална стратегия или национална гледна точка“. Стратегия, която независимо коя партия ще управлява, спазва и следва. На практика няма особено значение коя партия ще управлява, защото тя ще спазва правила и национална стратегия. Другият вариант, който е по-лош, е – “няма значение кой ще ни управлява, всички са маскари“.

Според него “този тип отдръпване заради обезверяването, че който и да дойде, ще бъде същият като всички останали маскари“, е по-лошият вариант и е лошо, че се намираме именно в тази ситуация.

Социални мрежи и пропаганда…

“Те са много добре измислени и много лошо направени, получил се е лош краен резултат от един чудесен замисъл. Идеята, че можеш да споделяш и да се свързваш с приятели, се изроди във възможността всеки да бъде журналист“, посочва още доц. Димитров. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар