Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2022 г.

Борислав Ангелов: Коалиция "Мадуро" иска само машинен вот

Той припомни, че резултатите от изборите са показали, че машините не решават основните въпроси 

 

"Тъй като някои хора казват, че има коалиция на хартиените бюлетини, тогава можем да говорим, че има и коалиция на "Мадуро", защото Венецуела е единствената страна, освен България, където се гласува само с машини."

Това обяви политологът Борислав Ангелов пред БНР-Благоевград и допълни, че депутатите би трябвало да се захванат с промени в Изборния кодекс и връщането на хартиения вот, вместо да планират изпращане на оръжиев Украйна.

"В Европа никъде не гласуват само с машини. Те са се използвали в миналото, но вече не. Тяхното отпадане е свързано с това, че и там са намирани технически грешки и има недоверие към самите машини. Не бива да забравяме, че и в момента сред политическите партии започва много да се говори какво става с тези кодове, кой ги съхранява, пипани ли са машините", каза още Ангелов.

Той припомни, че резултатите от изборите са показали, че машините не решават основните въпроси. 

"Да, намаля броят на недействителните бюлетини, но затова има и други начини - свързано е с обучение на членовете на СИК, засилен контрол, дори и с поставянето на въпроса как да бъдат направени протоколите така, че да са много по-лесни", каза още политологът.

Ангелов смята и че машините са форма на дискриминация, защото изолират не малко избиратели, които имат недоверие към самите машини и работата с тях, и не отиват да гласуват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар