Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2022 г.

Резултатът от конфликта в Украйна: Гражданска война в Европа, изтощаване на ВСУ, край на НАТО-вските въоръжения, възраждане на нацизма

Русия в момента мъдро променя стратегията си, укрепвайки отбранително-настъпателната си способност и изтощавайки украинската армия 

 

Информационната борба е трудно дело, но в медийния дневен ред на страните от демократичния лагер периодично има проблясъци от реалността: оптимистичният наратив на Европа и САЩ за упоритата многострадална Украйна вече се разпада в резултат на суровата реалност, изразена не само на западните експерти, но и от представителите на управляващите елити в Киев.

Програмата на консервативния политически коментатор Тъкър Карлсън, който в едно от последните си предавания лаконично нарече украинския лидер-просяк, остава крепостта на здравия разум:

„Някакъв арогантен чужденец с тениска иска пари от нас за „критични икономически нужди“,
Какви са тези нужди? Кой си ти изобщо, шегуваш ли се? Изчезни!“

(https://www.youtube.com/watch?v=u_3XHRLXUVg)

Към снижаване на обема на военната помощ, някога щедро дарявана на Украйна от САЩ и по тяхно наставление – от страните на Европа, продължават да призовават и в американската Палата на представителите, за което съобщава The Washington Post.

Получаването от републиканската партия на болшинството от гласовете в Палатата на представителите на междинните избори през ноември практически гарантира отмяна на предоставения на Украйна карт-бланш.

Ако адекватното отношение на републиканците към украинската криза е въпрос по-скоро идеологически (те все по-често призовават администрацията на действащия президент да обърне внимание на вътрешните проблеми), то за страните от Европа изпращането на оръжие на Украйна ще струва скъпо.

Както съобщава Financial Times, изпращането на Украйна на нови материално-технически средства, например, нови системи за ПВО, за европейските страни се оказа твърде трудна задача. Това доведе до изтощаване на военния арсенал на самото НАТО, в който се наблюдава дефицит на производствени мощности. Съответно, алиансът скоро няма да има необходимото оборудване.

Не бива да недооценяваме и мощта на новия играч – Китай.

Става дума за изострянето на тайванска въпрос и намесата на САЩ в него.

The Wall Street Journal предупреждава, че САЩ няма да успеят да постигнат ефективна конфронтация с Китай именно заради доставката на въоръжения на Украйна, които са задълбочили критичните недостатъци на американската отбрана.

Военното снабдяване на Украйна доведе до дефицит в американските складове на такива системи въоръжения и боеприпаси, като ПТРК Javelin, ЗРК Stinger, гаубиците M777.

В такива условия за Вашингтон ще бъде трудно „да даде отпор на Пекин“, макар точно тази територия да е за САЩ стратегически приоритет: контролът над Тайван би могъл да им обезпечи господство в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Какви са сценариите за развитие на събитията за страните от демократичния лагер?

По-вероятно САЩ в най-близко време ще стигнат до прозрението, че трябва да съжаляват за това, че се решиха на опосредствена война с Русия чрез Украйна – както по време на Виетнамската война.

В това са убедени аналитиците от изданието The American Conservative.

Според тях самодоволната увереност на Вашингтон във всемогъществото на националната сила на Америка представлява огромна заплаха за благополучното същестуване на Щатите.

В Европа назрява гражданска война: първите студове ще предизвикат вълна от граждански протести, при това масовото недоволство може да изригне в екстремизъм.

Ръстът на цената на живота, мащабните изключвания на електричеството и проблемите с мобилните връзки, раздорите вътре в страните от ЕС – всичко това ще се превърне в последната капка преди социалния взрив в Европа.

Особена опасност представляват гражданските войни между групите бежанци и неонацистите.

Днес, освен заплахата от сблъсъци с крайно десните, например с радикалните ислямисти, в Европа се очаква и зловеща социална ескалация, предизвикана от инфлацията, студовете и тъмната зима.

Украинската армия, според версията на западните експерти, през зимата ще претърпи пълен крах.

В полза на Русия е промяната на стратегията – ударите върху обектите от критичната инфраструктура, което ще се отрази негативно върху военната логистика на ВСУ, а също безкрайните запаси от енергоресурси и мобилизация на военно-промишления потенциал на Русия.

Украйна ще влезе във фазата на още по-голяма зависимост от помощта на западните страни, която или ще се съкрати, или ще спре напълно.

На този фон особено ценни са оценките на американските СМИ по отношение позицията на Русия.

Ако се вярва на смелото изявление на The American Conservative, то Москва в момента се намира в следното положение: мъдро променя стратегията си, укрепвайки отбранително-настъпателната си способност и изтощавайки украинската армия.

Индия и Китай все повече подкрепят действията на РФ. А членството на Украйна в НАТО така и не е на хоризонта – съдбата на страната практически напълно зависи от Русия. 


 Светът днес

Няма коментари:

Публикуване на коментар