Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2022 г.

"Газпром" спря временно транзита на газ през Австрия

Основната част от руския газ, доставяна за Италия, минава по газопровода ТАГ, който идва в Тарвизио в северната част на страната, на границата с Австрия 

 

Руската газова компания "Газпром" заяви днес, че транзитът на газ през Австрия е преустановен, след като австрийският газов мрежов оператор е отказал да потвърди така наречените транспортни номинации, предаде Ройтерс.

Номинациите за транспортиране на газ са документи, в които се набелязват заявените количества газ за деня за транспортиране и доставки.

В изявление в "Телеграм" "Газпром" казва, че проблемът се дължи на регулаторни промени в Австрия и допълва, че работи съвместно с италианските потребители на транзитния газ за разрешаване на проблема.

По-рано днес италианската енергийна компания "Ени" заяви, че доставките на руски газ за Италия за деня са временно преустановени. Италия получава газ по газопровод, влизащ в страната от Австрия.

"Газпром" ни съобщи, че не може да потвърди доставките на поисканите обеми газ за днес, споменавайки за невъзможност за транспортиране на газа през Австрия", гласи съобщението на италианската компания. "Тази събота следователно потокът от руски газ, предназначен за "Ени" през входния пункт в Тарвизио ще бъде нулев", се допълва в текста.

Основната част от руския газ, доставяна за Италия, минава през Украйна по газопровода ТАГ, който идва в Тарвизио в северната част на страната, на границата с Австрия.

Според говорител на "Ени", цитиран от италианската агенция АДЖИ, "Газпром" твърди, че не е в състояние да спази нужните правила за получаване на услугата за разпределяне на газа в Австрия, там, където той трябва да бъде доставен, докато ние констатираме, че Австрия продължава да получава газ на пункта за доставка на словашко-австрийската граница". Говорителят добави, че "Ени" продължава да работи с "Газпром" за възстановяването на потока към Италия.

Износът на руски газ за Европа постоянно спада от началото на санкциите срещу Русия заради инвазията в Украйна.

Още в началото на инвазията "Ени" обяви, че отстъпва дела си от 50 процента в газопровода "Син поток", който контролираше по равно с "Газпром".

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар