Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2022 г.

Стефан Колев: Изборът не е добри или лоши мерки, а между най- и по-малко лошите

"Ако трябва да се вземе дълг, нека това да е еднократна ситуация. Въпросът е за какво ще се похарчат, дали парите ще се изразходят целенасочено." 

 

"Изборът в момента не е между добри и лоши мерки, а между най-лошите и една идея по-малко най-лошите. Трябва да се направят невероятни компромиси и да се подберат най-малко вредните възможности. 

Въпрос в Германия е дали цената на тока и газа да се остави да плава на високите нива и да има конкретни компенсации за домакинства с ниски доходи."

Това коментира пред БНР Стефан Колев, професор по политикономия от университета в Кемниц, в момента гост анализатор в Принстън, във връзка с решението в Германия за 200 милиарда евро като опит за потушаване на икономическото цунами със застрашителни размери, което може да връхлети страната заради войната в Украйна.

И допълни, че основният въпрос е дали става въпрос за еднократен шок, защото сама по себе си такава сума не е плашеща, ако не се отпуска всяка година.

Колев посочи, че е възможно налагането на таван на цените на газа като компромис за пазара, да бъде мярка, която ще запази демократичния ред.

"Ако трябва да се вземе дълг, нека това да е еднократна ситуация. Ако дълговете са цената, която трябва да се плати за демократичната стабилност, може би трябва да се теглят. Въпросът е за какво ще се похарчат, дали парите ще се изразходят целенасочено."  

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар