Зима

Зима
Пролет

1 октомври 2022 г.

Откриха газовата връзка с Гърция

Междусистемната газова връзка България-Гърция e с дължина 182 километра 

 

Българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава азерско синьо гориво, започна работа в 7 часа тази сутрин. 

Очаква се през октомври по тръбата да постъпят над 800 хиляди мечаватчаса природен газ.

За въвеждането в експлоатация на интерконектора в София беше организирана и официална церемония в НДК в София. В нея участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерите на Гърция - Кириакос Мицотакис и на Румъния - Николае Чука.

"Най-накрая", така президентът Румен Радев започна изказването си на церемонията при откриването на интерконектора с Гърция, чието осъществяване отне 13 години.

"От днес по газовата връзка България ще получава договорените 1 млрд. куб. м годишно евтин азерски природен газ. Газовата връзка е от стратегическо значение за България и региона и променя енергийната карта на Европа", посочи Радев, цитиран от БНР. 

Междусистемната газова връзка България-Гърция e с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно, от които са резервирани 1,57 млрд. куб. м, а свободният капацитет ще се предлага на две европейски борси. Освен азерските 1 млрд. куб. м по тръбата ще внасят газ и двама от акционерите в "Ай Си Джи Би" - гръцката ДЕПА и италианската "Посейдон", които държат 50%  от оператора, а останалият дял е на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Реализацията на газопровод от гръцкия град Комотини до Стара Загора продължи близо 13 години. Проектът стартира с 45 млн. евро безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, предоставено през 2009 г., но реалното му изграждане започна едва през пролетта на 2019 г. и се забави заради пандемията от коронавирус. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар