Зима

Зима
Пролет

11 октомври 2022 г.

Сергей Лавров: Задачите на специалната военна операция не се променят

„Без да изкореним нацизма в Украйна, ще ни бъде много трудно да продължим да решаваме проблемите на съвместното съществуване на големия европейски континент.

 

Що се отнася до границите на задачите, които си поставяме по време на нашата специална военна операция, президентът на Русия Владимир Путин очерта тези задачи, те не се променят. Те ще бъдат постигнати. Украйна не трябва да бъде терористична държава, която тероризира своите свои граждани.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в ефира на предаването „60 минути“ по телевизионния канал „Россия-1“.

„Не трябва да е държава, на която всичко е позволено и тази всепозволеност минава всякакви граници и води до това, че има убийства на журналисти, политически фигури, депутати от Върховната Рада“, каза Лавров.

Според Лавров, Русия не може да допусне гражданите на Украйна, които се смятат за руски или рускоговорящи, да бъдат лишени от това право.

„Тук не става дума само за жителите на Донбас, но и за отношението към цивилните от украинските националисти, както сега се случва в онези райони на Харковска област, отчасти Запорожка област, където те влязоха след прегрупирането на нашите членове от НСО“, коментира Лавров.

„Без да изкореним нацизма в Украйна, ще ни бъде много трудно да продължим да решаваме проблемите на съвместното съществуване на големия европейски континент. Това е задача, която няма да решим за един ден, но тя създава сериозни, тежки проблеми за бъдещето на Европа“, заяви Лавров.

Лавров подчерта, че това е много сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Според министъра настоящите събития са показали, че „нацизмът е бил някъде в латентно състояние в продължение на много десетилетия след Студената война, когато европейците благосклонно са хвърляли магии за общо пространство от Атлантика до Урал, за универсални ценности, че сме приятели ."

„Но всичко това моментално излетя, като някакво лаково покритие, вече втвърдено от дълго време, и се оказа, че расизмът не е латентен, а най-открит и ежедневен, ако погледнете как се третират нашите граждани в Европа , това, което казват за руснаците, същите балти, поляци, но не само. Политиците на Франция и Германия си позволяват същите русофобски изказвания", каза Лавров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар