Зима

Зима
Пролет

12 октомври 2022 г.

Украйна вече е и анти-Европа

Стрестестът СВО в Украйна показа, че брюкселците за нищо градивно не стават


 

„Терорът като последно средство за Киев “ писа „Труд“ през август. 

Взривът върху участък от Кримския мост не е никаква изненада. Тъй като диверсията е срещу инфраструктура за мирно ползване, тя е и терористичен акт. Киевските власти отдавна се заканваха да го сторят.

Много е съмнително да са го извършили без квалифицирано западно съдействие предвид многослойната и модерна защита. Не е българско съдействието, разбира се.

Не е първият подобен. В редица се нареждат постоянното обстрелване на Запорожката атомна централа, сваленият само на 270 км от Москва безпилотник, атентатът срещу журналистката Дугина, взривяването на тръбите от газопровода „Северен поток“, постоянният артилерийски обстрел на мирни селища в Източна Украйна и дори в Русия.

С този акт са прекрачени няколко „червени линии“ на Кремъл наведнъж. Защото Керченският мост е не само важен пропаганден проект на Москва. Събарянето дори на малък сегмент от него се възприема болезнено от широката руска общественост, а е и значим логистичен възел.

Кремъл този път беше принуден в отговор да нанесе удар по инфраструктурни украински обекти. С дронове и близо сто тежки ракети срещу обекти в Киев и десетина големи селища. И не спират. Президентът Зеленски вопие: „Целта на Русия е да заличи страната от лицето на Земята!“ Същият преди година заплаши Русия с „мръсна атомна бомба“, а преди дни поиска от НАТО да и нанесе превантивен ядрен удар. Метрото в Киев се ползва като бомбоубежище, Харков и други градове са на режим на тока, има сериозни икономически и социално-психологически последици. Ракетните удари са последно предупреждение за Киев и Запада.

Те са знак за преминаването на специалната военна операция (СВО) в пълноценна война срещу въоръжените сили на Украйна (ВСУ). И нов етап на хибридната война с НАТО, главно с британците и американците. Тя се развива по модел от 2015 г., споделен от Джордж Фридман, директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания Стратфор: „Първостепенната цел на САЩ от сто години е да не допусне непобедимата комбинация между германските капитали и технологии с руските природни ресурси и работна сила... Ако Русия се вкопчи в Украйна, длъжни сме да я спрем... Изпращаме части за бързо реагиране в Румъния, България, Полша и Прибалтика. Така градим „Междуморие“ (Intermarium) между Балтийско и Черно морета.“

Всъщност стар проект. Полският - „Триморието“ - е от XVI в., британците го укрепват от XVII в., Маккиндер го полага на хартия в началото на XX в. Първият генерален секретар на НАТО лорд Исмей кратко определя основни цели на НАТО: „Америка вътре, Германия долу, Русия вън“.

Това правят Лондон и Вашингтон отдавна, успешно и с огромни печалби. Знаят си интересите, преследват ги неотклонно. В две световни войни тласнаха Европа срещу Русия. Отскоро става все по-трудно и с все повече разходи и загуби, влязоха в режим на оцеляване. Както влезе и Русия, макар според традицията със закъснение и след нападение отвън.

Пределно ясно е и отдавна, че разширяват НАТО със същата цел - пак да хвърлят европейските държави в гореща война с ядрената сила Русия.

Според френския журналист Тиери Мейсан взривяванията на Северен поток 1 и 2 са акт на война срещу Русия, ЕС и конкретно Германия, срещу техните партньори Франция и Холандия. „Труд“ отдавна пише, че сметката ще я плаща Европа - ето. Изненадващо и върховният представител по външните работи на ЕС и зам.-шеф на ЕК Жозеп Борел изрече стряскащи истини:

„Европейците са изправени пред последиците от процес, който продължава от години. Напредъкът ни се основаваше на евтина енергия от Русия и достъпа до огромния китайски пазар... Изчезва светът, в който САЩ осигуряват нашата сигурност... Не отдаваме достатъчно внимание как европейският модел се възприема по света, все по-малко са онези, които искат да го следват.“

Ти да видиш! Същият висш еврочиновник доскоро повтаряше, че конфликтът в Украйна „трябва да се реши на бойното поле“ с нанасяне на парализиращи загуби на Русия. Не били предвидили способностите на Путин да задълбочи войната?! Значи за нищо градивно не ставате! Това показа и стрестестът СВО в Украйна.

Борел не спира дотук: „Мащабът на промените, предизвикани от войната, е изключителен и не трябва да се опитваме нито да го отричаме, нито да му противостоим... Необходимо е дълбоко преструктуриране на европейската икономика, това ще създаде политически проблеми...“ Хем знае, че инвестиции за целта няма, капиталите бързо се изнасят към САЩ.

Значи политическите проблеми само ще се изострят. И това казва: „В нашите страни има радикална промяна, крайната десница бележи ръст по демократичен път, хората я овластяват.“ Ужас е обхванал адептите на Ония ценности, „сачмите“ на Сорос и агентурата на „Петте очи“!

Според института за изследване на поведенческите нагласи „Sentix“ икономиката е в рецесия. В Полша някои домакинства събират боклук, за да заместят въглищата. „Fitch Ratings“ предупреди, че британската икономика ще навлезе в период на дълбока рецесия.

„Financial Times“ отбелязва, че от обещаните 9 милиарда евро ЕС е предоставил на Киев само 1. Усетили са, че Украйна вече е не само анти-Русия, но и анти-Европа, носи на европейците само щети. Лондон и Вашингтон избутват Полша за малък хегемон в ЕС, а от Германия и Франция искат да се подчинят. Че и да я последват в евентуална агресия на изток.

В Щатите отговорните хора знаят, че дори загубата на Русия в Украйна не предпазва САЩ от ядрени удари в отговор на заплахи за оцеляването си. Илън Мъск, собственик на Tesla и SpaceX, предложи в Twitter план за мирно уреждане на ситуацията в Украйна като в голям обем зае позициите на Русия. В Киев ядно го напсуваха.

Както сториха и с римския папа, който заяви, че една от причините за кризата в Украйна са „действията на НАТО в близост до границите на Русия“. И изрази съболезнования за смъртта на Дария Дугина. The New York Times съобщи за доклад до правителството на САЩ, който след „задълбочена оценка“ заключава, че в това убийство е замесен режимът в Киев.

Род Дреер, наблюдател в The American Conservative, пише: „Зеленски се опитва да води САЩ и Запада за носа. Та той не е либерал, явно е свързан с неонацисти, почитател е на фашиста и антисемита Степан Бандера... През 2021 г. той забрани проруските медии, забрани 11 партии, също и изучаването на руски език в училищата... разкри се досието „Документите на Пандора“, според което Зеленски е скрил в западни банки цяло състояние...“

На воплите на марионетката в Киев за спешно приемане в НАТО синхронно отговориха Столтенберг, Байдън и съветникът му по сигурността Съливан. „Financial Times“ обобщи: „На Зеленски му е хрумнала лоша идея“. Доналд Тръмп е кратък: „Ако не започнат преговори за прекратяване на конфликта в Украйна, ще започне трета световна война.“

Все повече политици на Запад заявяват, че тази война трябва да спре. Все повече украинци не желаят да воюват до последния украинец. Като начало Западът ще опита да замрази конфликта поне до пролетта. Киев е обезумял, може да му хрумне я „мръсна бомба“ да хвърли, я снаряд.

Ето защо СВО трябваше да се провежда бавно, оставяйки достатъчно време за зреене на споменатите процеси. Москва до 8 ноември ще изчаква с приключването на войната. Без да употребява вакуумни бомби и ракетни удари по мирното население, без да сваля спътници.


Д-р Илия Илиев, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар