Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2022 г.

От Неапол до Буенос Айрес - днес е денят на Дон Диего

Двата най-важни града за легендата почетоха рождения му ден по различен начин



Днес големият Диего Марадона щеше да навърши 62 години, ако съдбата не бе го отнела от футболния свят на 25 ноември 2020-а.

Загубата на аржентинския гений е все още трудна за преглъщане от милиони по света, а всички свързани с него се опитват да му отдадат нужната почит заради емоциите, които е носил през годините.

Снощи неговият "Наполи" игра мач със "Сасуоло" от Серия "А" и в чест на предстоящия му рожден ден бе създадена красива статуя.

Тя беше показана на хилядите фенове на стадион "Диего Армандо Марадона". На нея футболистът поема топката с десния си крак, а магическото му ляво стъпало не случайно е позлатено.

Тази статуя ще бъде добавена към друга, която беше създадена малко след смъртта му. Шампионът от Мондиал 1986-а изигра 259 мача за "Наполи", в които вкара 115 гола. Спечели титлата в Серия "А" на два пъти и веднъж Купата на УЕФА.

Не е пресилено да се каже, че той продължава да действа като вдъхновение за клуба от Неапол, който играе най-красивия футбол през този сезон в Европа. Вчерашната победа с 4:0 остави отборът на Лучано Спалети на върха в класирането. 13-те победи във всички турнири са историческо постижение, което беше за последно възможно именно по времето на Дон Диего.

В Буенос Айрес също не са го забравили. Там по случай 62-ия му рожден ден откриха огромна рисунка с лика му върху сграда в близост до един от най-натоварените булеварди. На нея нападателят стиска победоносно юмрук.

Епохалният аржентинец си отиде безвъзвратно, а в Буенос Айрес изготвиха обвинителен акт от 236 страници срещу осем лекари, които са се грижили за здравето му.

В момента те са считани за национални предатели, но омразата няма да върне местния герой.



 Corner.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар