Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2022 г.

Руската Държавна дума ратифицира единодушно договорите за влизането на четири украински района в състава на Русия

"Влизането на четирите области в състава на Русия е логично продължение на обединението на руските земи, започнало през 2014 г." 

 

Руската Държавна дума (долната камара на парламента) ратифицира днес единодушно четирите договора за влизането на четири украински района - т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и Херсонска и Запорожска област в състава на Руската федерация след набързо организирани референдуми, които Киев и Западът осъдиха като произведени в условията на принуда и нелегитимни, предаде Ройтерс.

Договорите бяха подписани на 30 септември на тържествена церемония в Георгиевската зала на Кремъл от руския президент Владимир Путин и назначените от Москва ръководители на четирите украински района.

В договорите се уточнява, че границите на новите субекти на Русия ще се определят от границите на териториите, които "са съществували към деня на образуването им и приемането им в Русия", а външните им граници стават държавни граници на Руската федерация.

В документите също се предвижда от деня на присъединяването на четирите субекта да бъдат образувани две нови републики и две нови области в състава на Русия, които ще запазят сегашните си названия, а ръководителите им ще получат статут на губернатори, посочва ТАСС.

"Влизането на четирите области в състава на Русия е логично продължение на обединението на руските земи, започнало през 2014 г. със завръщането на Република Крим и град Севастопол в Руската федерация", каза днес на заседанието на Държавната дума руският външен министър Сергей Лавров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар