Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2022 г.

Страхил Делийски: Не сформирането на правителство ще е най-сложното

"Кой би искал разпределянето на еврофондовете през пролетта да се прави от служебното правителство?" 

 

"Колкото повече са партиите в парламента, толкова повече са вариантите за коалиции. Затова, ако мислим за това, не трябва да сме песимисти за новото Народно събрание и изпълнителната власт."

Това коментира пред Радио София политологът Страхил Делийски.

"И не става дума за аритметика. От доста време в българския политически живот политиката отстъпва пред брокерстване и търговия, интереси на спонсори. Поведението на представителите на проектите и клиентелистките партии, които доминират у нас, не се подчинява толкова на политическа логика."

"Пред ГЕРБ и Бойко Борисов дилемата е да изберат най-изгодната коалиция, в която те да останат доминиращи при разпределянето на публичен ресурс – задават се нови еврофондове през пролетта. Това ще е и стимул за съставяне на правителство. Кой иска това разпределяне на средства да се прави от служебното правителство?

За външните ни партньори също е особено важно България да има изпълнителната власт, с която да се общува поне средносрочно.

Така че не сформирането на правителство ще е най-сложното пред политиците и страната.

Партията (коалицията), която спомогне да се състави кабинет, ще има с какво да се похвали в тази ситуация. Ако заради някоя партия не се състави – ще бъде виновна", заяви Делийски. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар