Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2022 г.

Кому е нужен председател на Народното събрание на всяка цена?

Като слушам изказванията от парламентарната трибуна, наистина се чудя защо ли точно този парламент да заработи? Но, ако той не заработи, дали следващият няма да е още по-зле? 

 

Ако незапознати с българската реалност зрители гледат в сряда (19 октомври) националните ни телевизии, ще решат, че държавата се е строшила и от утре започва да се разпада. 

Причината е, че депутатите не успяват да изберат председател на Народното събрание. Драмата, суетнята и истеричните гласове на репортерите биха били по-подходящи за приближаващо торнадо.

Кандидатите са четирима: Росен Желязков - ГЕРБ-СДС, Никола Минчев - „Продължаваме промяната”, Петър Петров - „Възраждане” и  Кристиан Вигенин - БСП.

Факт е, че би било добре да има съгласие и председателството да бъде избрано още от първия път. Защото, ако Народното събрание остане без ръководство, нещата просто блокират. Или поне така пише в Конституцията на България - на първото си заседание депутатите избират председател и заместник-председатели. И няма дума по въпроса какво се случва, ако първото заседание се окаже ялово.

Без направен избор и и обявяване на парламентарните групи, например, няма как да бъде насрочено второ заседание, а Народното събрание да бъде признато за конституирано. Тоест - не може да започне и конституционната процедура по излъчване на правителство.

Виждаме обаче, че Народното събрание - също като обществото ни - е силно фрагментирано, така че постигането на компромис е много трудно. Не може да се изисква от партиите да подменят вота на избирателите си и да гласуват безпринципно, а и те обещаха да не го правят. А и новите избори вече чукат на вратата, така че едва ли ще се намери политическа сила, която да си сложи главата в торбата само заради едната процедура...

Или казано в прав текст - кому е нужно Народно събрание, което не е в състояние да сработи дори за половин работен ден? И защо, ако днешната конфигурация е безплодна и безперспективна, тя да не бъде променена към по-добро? Нали все пак всички очакваме народните ни представите да гласуват законопроекти, с помощта на които да преодолеем всички кризи едновременно?

Президентът Радев също наля масло в огъня като каза, че досега не сме имали случай Народното събрание да не избере председател дори след второто гласуване и посочи, че се е консултирал със стари парламентаристи.

Хорът на оплаквачите беше подсилен и от Десислава Атанасова от ГЕРБ, според която избирането на председател трябва да продължи до дупка. Тя обвини "Продължаваме промяната" в опит за хвърляне на законодателната власт в криза, след като остави изпълнителната "такава" в ръцете на държавния глава.

"Това означава конституционна криза. Това означава, че никой не се съобразява с гражданите, които са излъчили първата политическа сила. Ние никога не сме постъпвали по такъв начин”, каза Десислава Атанасова.

Колкото и да не се харесва на ГЕРБ, това е положението.

„Демократична България“ обяви, че дори да направи компромис с избора на парламентарен председател, сметката пак не излиза. Друг е въпросът, че са решили да не правят компромис.

На този фон, за да превърне трагедията в комедия, в роля влезе и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който обеща да освободи и да преоснове държавата.

И заяви, че повече от 61% от българите не са гласували от апатия, нихилизъм, отчаяние, душевна леност и деградация.

Според експерти по конституционно право, ако не бъде преодоляна "председателската бариера" в залата, могат да бъдат променени... гласуваните по-рано през деня правила за избор на парламентарен шеф.

Друг проблем може да е, че посочените кандидати са неприемливи и затова би трябвало да има механизъм партиите да променят номинациите си. Със сигурност обаче никой не трябва да гласува по задължение.

И накрая - тази процедура е чисто техническа и затова не е полезно хората да бъдат облъчвани по цял ден с нея, достатъчни са им инфлацията и другите придружаващи я беди.

Като слушам изказванията от парламентарната трибуна, наистина се чудя защо ли точно този парламент да заработи? Но, ако той не заработи, дали следващият няма да е още по-зле?


Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар