Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2022 г.

Владимир Путин: Предстои може би най-опасното, непредсказуемо десетилетие след края на Втората световна война

"Неделимото господство на Запада над световните дела вече е към своя край."

 

 

За това предупреди руският президент Владимир Путин в своята реч на заседание на  международния дискусионен клуб "Валдай“ в Москва.

Той обвини Запада в ядрен шантаж срещу Русия, за да принуди съюзниците да се отвърнат от Москва.

"Никога не сме казвали проактивно нищо за възможното използване на ядрени оръжия от Русия. Ние само отговаряхме с намеци на коментари, изразени от лидерите на западните страни", каза той пред публиката.

Президентът Путин изтъкна бившия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс, защото по време на предизборно събитие през август каза, че би била готова да натисне ядрения бутон, ако обстоятелствата го налагат. Той каза, че е изненадан, че съюзниците на Обединеното кралство не възразили: "Какво трябваше да направим? Да мълчим? Да се ​​преструваме, че не сме го чули?"

Въпреки това самият той многократно е предупреждавал, че Русия ще използва всички налични средства, за да се защити, в това, което е широко възприемано като ясна ядрена заплаха.

Той повтори неотдавнашните си атаки срещу Запада и това, което нарече неговата "опасна, кървава и мръсна игра" на отказ на страните от техния суверенитет и уникалност. "Неделимото господство на Запада над световните дела вече е към своя край", каза той.

"Намираме се на историческа граница. Предстои може би най-опасното, непредсказуемо и в същото време важно десетилетие след края на Втората световна война", допълни Путин.

"Западът вече не е в състояние да управлява, но отчаяно се опитва да го направи. Бъдещият световен ред се формира пред очите ни и Западът, воден от САЩ се опитва да унищожи Русия", заяви Путин.

"Последната дума принадлежи на тези, които прилагат тази политика във Вашингтон. Много е лесно да се реши този проблем: дайте подходящ сигнал на Киев, че трябва да променят позицията си и да се стремят да разрешат тези проблеми по мирен път", каза още президентът на Русия.

Той посочи, че обикновените граждани на западните страни трябва да се борят за увеличаване на заплатите и да не вярват, че Русия е техен враг, когато го попитаха какво би казал на обикновения гражданин на западна държава.

Путин отрече да има намерение да използва ядрени оръжия в Украйна и каза, че за Русия е безсмислено да удря Украйна с такива оръжия.

"Не виждаме необходимост да го правим - нито от политическа, нито от военна гледна точка", каза той.

Според него, твърдолинейните украински националисти са готови да се бият до последния украинец" в конфликта с Москва. Руският президент каза, че Украйна е понесла тежки загуби в продължаващия вече осем месеца конфликт и разкритикува украинските "твърдолинейни патриоти" и "бандеровците" за това, че са готови да пожертват своите бойни другари.

Ето какво още каза той:

- Не веднъж сме говорили за разместванията, които се случват в света.
- Има опит да се утвърди едно правило - тези които ги измислят да не спазват никакви правила.
- Събитията засега се разиграват по негативния сценарий - прераснаха в криза икономическа и хуманитарна.
- Западът избра да обостря нещата - това е разпалването на войната в Украйна, Тайван, както и унищожаването на общоевропейките газопроводи.
- Играта е мръсна, отрича уникалността на всяка държава - всички трябва да бъдат сресани според техните правила.
- На Запада ще му се наложи рано или късно да говори с центровете на устройството на света
- Екологията някак изчезна от обсъжданите теми, но тези проблеми не са изчезнали.
- Западът се стреми към изтриване на различията, за да разширяват пазарите си, за да си продават стоките и именно така се държат.

- Настояват с политиката си всички да приемат техните ценности.
- САЩ не могат да предложат нищо на света, освен своето доминиране.
- По време на пика на Студената война на никой не му е хрумвало да отрича съществуването на културата на опонента, а сега паднаха до там, че забраняват Достоевски и Чайковски.
- Либералната идеология се е променила до неузнаваемост.
- Всяка различна гледна точка се обявява за заплаха за демокрацията. Каквото и да се случи - за всичко е виновен Кремъл. "Хайде размърдайте си мозъците, измислете нещо по-интересно".
- Западният модел на глобализация е базиран на изтриване на различията.
- Никой никога няма да може да диктува на Русия какво общество да строи.
- Да правят каквото искат, но нямат правото да искат това от другите.
- Русия не се смята за враг на Запада.
- Ние опитахме да изградим отношения със Запада и НАТО, предложихме "да живеем дружно", а получихме в отговор нищо.
- Не смятаме да се превърнем в някакъв хегемон.


Няма коментари:

Публикуване на коментар