Зима

Зима
Пролет

15 октомври 2022 г.

Костанца Рангелова: Следващата зима газохранилищата ще се напълнят по-трудно, тогава ще е критичният момент

Най-вероятно няма да има таван при цената на газа. 

 

Владимир Путин изрази в средата на седмицата мнение, че Русия не е виновна за космическите цени на природния газ в Европа – близо два пъти по-високи, отколкото преди година. 

Той обяви за акт на международен тероризъм взривяването на двата газопровода на дъното на Балтийско море, чрез който хората се лишават от евтина руска енергия. Алтернативата, според руския президент, е увеличаване на доставките през Турция, която той приема за „най-надеждния доставчик на газ в Европа“. Путин е на мнение, че може да се разглежда изграждането на още една система за пренос през територията на страната, както и създаването там на най-големия европейски газов хъб. Ердоган прегърна идеята и се разпореди да започне изпълнението й, позиционирайки бъдещия хъб в европейската част на Турция, близо до България.

Това е стратегия с две основни цели, обясни пред БНР Костанца Рангелова, която е старши анализатор в програмата „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията.

„От една страна е сближаване между Русия и Турция, която от десетилетия мечтае да стане газов хъб. От друга, това отклонява вниманието от факта, че има достатъчно инфраструктура, която Русия може да използва, за да увеличи доставките към Европа, използвайки всички тръбопроводи, минаващи през Украйна, както и през Полша и Беларус.

Изграждането на още една система за пренос през територията на Турция струва милиарди долари
, каза тя.

„Цената на „Набуко“ беше около 4-5 милиарда долара. Необходимо е и време за изграждането. Това не може в кратки срокове да разреши кризата.

Такъв хъб би позволил на Русия да се опита да увеличи още ролята на „Турски поток“ и доставките на газ към региона
, отчете Костанца Рангелова.

„Европейските държави в момента обаче нямат интерес да увеличат зависимостта си от руски газ.

С т.нар. газово оръжие Русия бележи точки при насаждането на разделение сред държавите в ЕС
, обясни тя.

„Напомпват се все повече цените на синьото гориво. Това допринася за липсата на солидарност на общоевропейско ниво по въпроса как да се справим с кризата.

Истински критичният момент ще е следващата зима
, прогнозира експертът.

„В момента цените на газа падат, защото газохранилищата в Европа са пълни и отслабва интереса за закупуване. Когато започнем да навлизаме в отоплителния сезон, те ще започнат да се изпразват, а цената ще се покачи отново. Догодина ще е по-трудно да се напълнят газохранилищата. Затова е важно да се наблегне на пестенето на газ тази зима.

Най-вероятно няма да има таван при цената на газа
, прогнозира Костанца Рангелова. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар