Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2022 г.

Шпионажът им забавя, но не отменя разгромът й!

Твърде  вероятно е сраженията на украинска територия да продължат дълго. Въпросът е колко дълго Западът може да издържи на антируската политика, която следва 

 

В последните седмици украинските въоръжени сили (УВС) проведоха контранастъпление, в резултат на което си възвърнаха загубени в предишни битки градове и села. 

Но цената за това е ужасяваща – десетки хиляди убити и осакатени украински войници и офицери от руската артилерия, бойни самолети и вертолети. 

За  временния успех на УВС несъмнено допринесоха и определени слабости на руската армия. За тях спомена и председателят на комитета за отбрана към руския парламент (Държавната дума) генерал-полковник Андрей Картаполов. Той поиска от руското министерство на отбраната да казва истината за  грешките, допуснати при провеждане на  специалната операция в Украйна. Има сериозни недостатъци в дейността по снабдяване на военните подразделения, проблеми с комуникацията помежду им, срещат се и недостатъчно подготвени военни кадри, пропуски има в работата на военното разузнаване, забавена е мобилизацията и др. Не само западни, но и руски анализатори  питат защо толкова бавна и ограничена е военната операция на Москва, защо не се разрушава инфраструктурата на Украйна и не се пречи на  непрестанния приток на  оръжия и боеприпаси от Запада и др.

Истината е, че УВС щяха да бъдат разгромени за броени седмици, ако не ги подкрепяха САЩ, Великобритания и техните съюзници. Общо около 40 държави, сред които и България, подпомагат активно военните действия на украинския режим. Тонове въоръжения и боеприпаси всеки ден безпрепятствено пресичат границите на Украйна и заминават за бойните полета. Десетки хиляди украински военни се завърнаха от Великобритания и други западни държави, където бяха обучавани и се включиха в боевете. Западни офицери – най-вече британски и американски, участват не само в планирането, но и в непосредственото ръководство на бойните операции на УВС. Конфликтът отдавна е преминал в опосредстван сблъсък между САЩ и съюзниците им срещу Русия. Ролята на украинците е да бъдат „пушечно месо“  в сраженията, които сега се водят денонощно край Харков, Донбас, Запорожието и Херсон. Но в тях участват непосредствено и хиляди професионални военни от армиите на Полша, САЩ, Великобритания и други натовски държави, маскирани като наемници на чужди частни военни компании.

В опосредствената  (прокси) война, подета от  Запада начело със САЩ срещу Русия, изключителна е ролята и на шпионската информация. The New York Times съобщава, че въпреки твърденията на Вашингтон за неучастие в конфликта в Украйна, реално на нейна територия действат и  агенти на американското разузнаване. Киев буквално е наводнен с тях. Една от техните основни задачи е да снабдяват УВС с разузнавателни данни за руските военни, които незабавно заминават по зашифровани канали в щабовете на УВС. Украинските офицери разполагат със сателитно оборудване по което получават в реално време изключително полезна за тях информация. Тя им позволява да нанасят точни удари по руските подразделения. Благодарение на нея например, все още руснаците не са унищожили напълно средствата за противовъздушна отбрана на УВС. Радиолокационните системи, с които те работят, остават изключени и така скрити за руските противорадарни ракети. В същото време украинските военни узнават веднага за излитания на руските самолети и вертолети и накъде те се насочват – осведомяват ги шпионите, които имат директна връзка с американски спътници, самолети за далечно разузнаване и дронове.

Немското списание Der Spiegel публикува интервю с експертът по разузнаване Грег Остин. Той коментира ролята на западните шпионски служби в конфликта в Украйна. Според него Запада й предоставя безценна информация за руските военни. Така САЩ следят в най-големи детайли разположението и придвижването на руските подразделения и техника, която предават на УВС.  Особено внимание американците проявяват към складовете за боеприпаси и командните щабове. УВС я получават в реално време, съпроводена с конкретни указания къде да нанасят ударите. За тази цел най-активно се използва  и секретен американски шпионски  център,  разположен в Германия.

Британците, които нямат собствени спътници подобно на американците, помагат на украинците и с анализи. Техни експерти непрекъснато изучават получаваната от британски секретни служби по различни канали информация. И въз основа на нея откриват слаби места на фронта, които да бъдат атакувани. Дори осмислянето на публикации в социалните мрежи и  медии е изключително полезно за да се определят, както проблеми на противника, така и да се прогнозира неговото поведение в близко бъдеще. Съответно се дават указания на украинските щабове как да планират операциите си.

За УВС работят най-активно още Полша, Латвия, Литва, Естония… Те използват свои източници за шпиониране на Русия и предават обработената от техни експерти информация на Киев. Германия освен оръжия и боеприпаси също доставя на Украйна  ценна шпионска информация. Нейната Федерална разузнавателна служба (Bundesnachrichtendienst – BND) осигурява на украинския режим спътникови снимки, данни от прослушване на радиообмена и на мобилни телефонни разговори. В началото на конфликта щефа на BND Бруно Кал е посетил  Киев. А резидентът на немското разузнаване в Украйна, който първоначално я  е напуснал, се е завърнал отново в страната. Шпионските сведения, които дава BND на УВС са много  полезни в планиране на техните бойни операции, отбелязват украински военни.

Прокси войната на Запада, начело със САЩ на украинска територия, неизбежно внася промени в предварителните планове на руските военни. Има вече симптоми, че е възможно да са активирани и най-модерни руски противоспътникови системи – както срещу американски военни спътници, така и против търговската сателитна мрежа на Илон Мъск. Неговите спътници най-активно се използват от украинските военни за шпиониране на руснаците. Медии съобщават за предупреждение на британската шпионска организация MI6 към украинския генерален щаб. В него се съобщава, че руските военни се готвят да неутрализират западните спътници над Украйна, които работят в интерес на УВС  и нанасят сериозни  щети на руските военни.

В социалните мрежи се появиха снимки на странни лъчи в небето над Белгород, Мурманск и Подолск, за които се смята, че са резултат от задействане  на руската лазерна система „Пересвет“. Сред многообразието на нейните възможности е и ослепяване на вражески спътници и самолети. Случва се и нещо напълно непонятно – вече няколко дни украинската авиация бомбардира украинските позиции в района на Авдеевка. Странни са и действията на самия Илон Мъск. В началото на руската операция той подари на УВС огромно количество терминали Starlink и така им осигури високоскоростен достъп в Интернет. Но сега той изведнъж смени позицията си и вече  се изказва в подкрепа на руската политика. Нещо повече – милиардерът изрази съмнения във възможността на УВС да постигнат победа и призова света към мир на условията на Москва.

Благодарение на усилията на англосаксите (САЩ  и Великобритания най-вече) и съюзниците им, не се очертава конфликтът на украинска територия скоро да приключи. Те правят всичко възможно за да блокират мирен договор между Украйна и Русия. Ето защо е твърде  вероятно сраженията на украинска територия да продължат дълго, дори години. Вече се очертава и новата стратегия на руските военни – все по-активно използване на ракетни и авиационни средства, включително стратегическа авиация и дронове, за нанасяне на неприемливи за УВС загуби  в жива сила, както и на инфраструктурата на страната.

Украйна не притежава най-важното за една победа – работеща икономика. Нейната е в пълна кома – страната все още функционира единствено благодарение на помощта на Запада. Въпросът е колко дълго самият той може да издържи на антируската политика, която следва. Тя вече изправя стопанството на  Европа  пред катастрофа. И тя неизбежно ще се случи, ако не бъдат сменени от власт недоразуменията, която я сътвориха и я реализират ентусиазирано.

В противен случай Европа ще последва съдбата на украинския режим – неизбежен разгром.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар