Зима

Зима
Пролет

14 октомври 2022 г.

Владимир Путин: Всякакъв пряк сблъсък между войски на НАТО и Русия ще доведе до глобална катастрофа

Частичната мобилизация, която Путин разпореди миналия месец е към края си и ще приключи до две седмици 

 

Руският президент Владимир Путин обяви, че няма планове за удължаване на военната мобилизация в страната. 

На пресконференция в казахстанската столица Астана Путин каза, че частичната мобилизация, която разпореди миналия месец с цел набиране на 300 000 войници, е към края си и ще приключи до две седмици. По думите му вече са мобилизирани 222 000 войници. Общо 33 000 от тях са вече в армейски части, а 16 000 участват в конфликта в Украйна. 

Мобилизацията, обявена през септември, се оказа много непопулярна в Русия, където почти всички мъже на възраст под 65 години са регистрирани като резервисти, отбелязва Асошиейтед прес. "Всички граждани, призовани като част от мобилизацията, трябва да бъдат подготвени", посочи руският президент, помолен да коментира възможността за смърт сред мобилизираните.

"Всякакъв пряк сблъсък между войски на НАТО и Русия ще доведе до глобална катастрофа", каза още Путин на пресконференцията. 

"Надявам се, че тези, които говорят за такова развитие, са достатъчно умни да не предприемат подобни стъпки", подчерта той. 

"Това което се случва днес, е меко казано - неприятно, но това е същото, което щяхме да получим ние по-късно на доста неприятни за нас условия. Това е", отбеляза Путин. Според него Русия постъпва правилно и няма за цел да унищожи Украйна.

"Функционирането на хуманитарните коридори в Черно море може да бъде поставено под въпрос, ако се окаже, че експлозивите, използвани за взривяването на Кримския мост, са били доставени чрез тях", каза още руският президент. Но уточни че все още не е установено дали това е станало с помощта на кораби за превозване на зърно или не.

"Не знаем дали експлозивите са изпратени от Одеса с помощта на камиони със зърно. Ако коридорите за доставка на зърно за най-бедните страни се използват за извършване на терористични атаки, това ще постави под въпрос функционирането на коридорите. Но засега нямаме такива данни."

"Германия прави грешка, давайки приоритет на принадлежността си към НАТО над националните си интереси", заяви руският държавен глава. И отбеляза, че Берлин все още не е взел решение за единствената неповредена тръба от "Северен поток 2", през която според него Русия може да доставя газ на Германия. "Подобно решение обаче не е работа на Русия", подчерта Путин.

"Не виждам необходимост от преговори с президента на САЩ Джо Байдън", отбеляза той, уточнявайки, че не е взел още решение дали ще посети срещата на високо равнище на Г-20 в Бали, насрочена за следващия месец. 

"Трябва да питате него дали е готов да води подобни преговори с мен, или не", отвърна президентът на Руската федерация. Според него случващото се в Украйна не е повлияло на форматите на взаимодействие между Русия и нейните партньори от Общността на независимите държави.


Няма коментари:

Публикуване на коментар