Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2022 г.

Руските ястреби се обединиха около решението за изтегляне от град Херсон

Русия отстъпва едновременно символична придобивка - град, основан през XVIII век от императрица Екатерина Втора, но и стратегически плацдарм

 

 

Водещите ястреби по отношение на войната в Украйна сред руското ръководство се обединиха около решението за изтегляне от украинския град Херсон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Отстъплението, предложено от генерал Сергей Суровикин, назначен миналия месец начело на руската офанзива в Украйна, означава че Москва се изтегля от стратегически град, който е съвсем близо до намиращия се пò на юг Кримски полуостров, и е единственият украински областен център, който Русия успя да завземе от началото на инвазията си на 24 февруари.

"След като претегли всички аргументи за и против, генерал Суровикин взе трудното, но правилно решение между безсмислените жертви заради гръмки изказвания и спасяването на безценния живот на войниците", каза чеченският лидер Рамзан Кадиров, който често се застъпваше за по-агресивен подход във воденето на войната и дори призова за използването на тактическо ядрено оръжие.

Друг изявен ястреб - Евгений Пригожин, основател на частната военна компания "Вагнер", чиито бойци се бият за Русия в Украйна, беше цитиран от РИА Новости да казва: "Решението, взето от Суровикин, не е лесно, но той се държа като мъж, който не бяга от отговорност".

Маргарита Симонян, главна редакторка на държавната телевизия Ар Ти, отиде още по-далеч, сравнявайки отстъплението с решението на генерал Михаил Кутузов да изостави Москва на Наполеон през 1812 г., за да запази армията си и да спаси Русия.

През последните седмици Симонян остро критикуваше хаотичната мобилизация в Русия, докато Кадиров и Пригожин още преди назначаването на Суровикин осъждаха начина, по който се води войната и се надсмиваха над някои от руските генерали.

Русия отстъпва едновременно символична придобивка - град, основан през XVIII век от императрица Екатерина Втора, но и стратегически плацдарм в Южна Украйна броени седмици след като обяви анексирането му, наред с няколко други украински региони, провъзгласявайки, че той навеки ще бъде част от Русия.

"В зависимост от това, колко безопасно и ефикасно Русия ще може да изтегли своите войници и въоръжение, отстъплението може да ѝ даде по-силни позиции за защита на фронтовите линии в Южна и Източна Украйна", каза военният анализатор Роб Лий.


Няма коментари:

Публикуване на коментар