Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2022 г.

Незабележим, стремителен, унищожителен: „Ланцет“!

Дроновете камикадзе са оръжията на бъдещето – неуловими, бързи, смъртоносни, ефективни!

 

 

Американската гаубица М777 е опасно оръжие. 

За минута тя прави 2 изстрела, но, ако екипът, който я обслужва  (състои се от 7 души) е добре трениран, тя е в състояние да осъществи и 7 изстрела. Максималната далечина на стрелбата е около 20 км. Ако се използва управляем снаряд Excalibur  достига и до 36 км. Притежава система за управление на огъня, което повишава точността на стрелбата.

В Украйна първите гаубици  М777  се появиха през април т.г. Те пристигат основно от САЩ, но ги изпращат и техни съюзници – Канада, Австралия… Заедно с гаубиците, от които украинските военни са получили досега около 200 броя, идват и снаряди за тях. От февруари до октомври т.г.  Украйна е получила 903 хиляди 155-милиметрови снаряди М795 за М777.

Естествено, руските военни с повишено внимание се отнасят към откриването и унищожаването на М777. За тази цел доскоро те използваха много функционални изтребители-бомбардировачи Су-34 и вертолети, носещи високо точно оръжие. Особено ефективни се оказват най-новите руски тактически ракети  „въздух-земя“, известни под името „Изделие 305“. Те са снабдени с мултиспектрални инфрачервени телевизионни търсачки. И колкото и да се маскират гаубиците те биват намирани и унищожавани. Според различни източници около половината от  доставените на Украйна гаубици М777 вече са затрити, повредени, извадени от употреба.

Войната е преди всичко въпрос на пари. Цената на един брой М777 е около 4 милиона долара. Но и ракетите за унищожаването им никак не са евтини. Ето защо сега в арсенала на руските военни все по-активно навлиза ново смъртоносно оръжие, наречено „Изделие 51/52“. Но заради едно от най-големите му достойнства – хирургическа точност, то доби широка популярност с наименованието  „Ланцет“. Думата е с латински произход (lancea – копие, пика). Широко се използва в медицината – така наричат островърхия двуостър хирургически нож.

„Ланцет“ е дрон-камикадзе или другояче казано  баражиращ (патрулиращ) боеприпас. В началото на ноември т.г. в публичното пространство се появиха много видеоклипове, които показват как действа „Ланцет“. С него се унищожават не само оръдия като М777, но и зенитни комплекси, танкове, бронирани машини, радиолокационни станции,  автомобили. Дрон-камикадзе потопи украински военен катер, плуващ в Днепър.

На 4.11. два баражиращи боеприпаса видяха сметката на две американски самоходни оръдия „Paladin“, разположени на Николаево-Криворожското направление. На следващият ден дрон-камикадзе унищожи американска самоходна артилерийска установка М109. Невероятно точното попадение на „Ланцет“ доведе до детонация на боеприпасите на оръдието. На  7 ноември „Ланцет“ превърна в ненужни отпадъци в района на Угледар, Донецка област (ДНР), поредна американска гаубица М777. В районът на населения пункт Мешково-Погорелово в Николаевска област бе унищожена пускова установка на германската реактивна система за залпов огън MARS-2. В Запорожска област бяха превърнати в купчина желязо две американски пускови установки HIMARS. На 8 ноември в публичното пространство се появи филм, който показа ликвидирането на украински танк, скрит в промишлена зона от руски дрон-камикадзе. Същият ден две полски самоходни установки Krab, притежание на 406-та отделна артилерийска бригада на украинските въоръжени сили, бяха открити от разузнавателен безпилотник в района на селата Саблуковки, Качкаровки и Суханова. Последва незабавно ликвидацията им с атака на „Ланцет“-и.

Унищожаването само на тези оръжия, чиято обща стойност се измерва в стотици милиони долари, в пъти надвишава цената на производството на  хиляди руски баражиращи боеприпаси.

Впрочем и заради ниската си цена – „Ланцет“ е несравнимо по-евтин от другите бойни средства, като  управляеми боеприпаси за оръдия, авиационни бомби, високо точни ракети, той е и предпочитано средство за борба с противника. Това, както твърдят военни експерти, го прави  много резултатен и за осъществяване на групови нападения (в рояк), с цел да се претовари противовъздушната отбрана на противника например.

„Ланцет“ са производство на фирмата Zala Aero Group, която е част от състава на концерна  „Калашников“. В Украйна руските военни сега използват последният усъвършенстван вариант на „Ланцет“, който носи над 5 кг взрив и се намира във въздуха около час. Използва различни боеприпаси според целта – жива сила или бронирана техника. Лети със скорост до 110 км/ч и поразява цели на разстояние до 40 км от мястото на стартирането си.

Руските конструктори от Zala Aero Group са успели да разрешат един много сериозен проблем, който имат западните аналози на „Ланцет“. За разлика от тях руският дрон не се нуждае от спътникова навигация – той самоопределя координатите си по различни източници. Снабден е с няколко системи за насочване – координатна, чрез оптикоелектронни средства и комбинирана. Има телевизионен канал за връзка с оператора. Видеоконтактът с него продължава до съприкосновението на дрона с целта и взривяването и.

Ето защо практически е невъзможно да бъде прехванат и унищожен летящият „Ланцет“. Заради миниатюрните си габарити (в сравнение със самолети, вертолети, ракети), конструкцията и композитните материали, от които е направен, той е невидим за  радарите. Не може да бъде свален и от преносими средства за противовъздушна отбрана. За него не са страшни и лазерните оръжия, защото разполага с ефективна противолазерна защита. Невъзможно е и да се скриеш от него – върху целта той връхлита със страшна скорост.

„Ланцет“ обикновено действа в комплект с друг руски дрон – разузнавателният „Орлан“. Посредством него операторите следят в реално време разположението и действията на противника на бойното поле. След идентифицирането им те насочват „Ланцет“ към тях, за да ги ликвидира.

Според украински източници масираното навлизане на дронове-камикадзе в руските войски след 19 октомври т.г., вече е много голям проблем за украинските военни. По всичко изглежда, че компанията „Калашников“ рязко е увеличила производството им и те вече постъпват в руските военни подразделения в големи количества. Западни източници също сочат, че една от причините за поредицата неуспехи, които сега съпътстват украинските въоръжени сили, е все по-широкото използване на дронове-камикадзе от руснаците.

Защото истината е, че украинските загуби се увеличават непрекъснато. Така за периода 17-23.10. са убити над 1400 украински военни и чужди наемници. В периодът от 24-30.10. са загинали над 2500 украинци и наемници. А в интервала 31.10.-6.11. техният брой вече е над 3000. Значителни са и загубите на украинците в бойна техника, складове с боеприпаси и гориво, командни щабове и др.

Американската медия Business Insider писа, че в ранните етапи на конфликта украинските въоръжени сили много активно са използвали дронове. Но сега ползата от тях осезаемо намалява.  Русия ги заглушава и сваля, като в същото време увеличава използването на свои. Business Insider цитира Самуел Бендет – анализатор и експерт по безпилотни и роботизирани военни системи в Центъра за военноморски анализи  (Center for Naval Analyses – CNA) в САЩ. Според него „руската електронна война и противовъздушната отбрана са станали много по-добре организирани и действащи в сравнение с по-ранните месеци на войната“. Самуел добавя, че руските военни използват радари за ранно предупреждение, за да идентифицират дроновете и системи за електронна война, за да заглушат и нарушат комуникацията им. Той определя като особено ефективна в противодействието на украинските дронове,  руската система за електронна война „Красуха-4“.

Но докато украинските военни ограничават използването на дронове, то точно обратното се случва при руснаците – за тях те придобиват изключително важно значение. За това свидетелства увеличаването на тяхното количество и разнообразие във видовете дронове, които те все по-активно използват в своята операция в Украйна, обобщава Самуел.

А The Wall Street Journal прогнозира много големи неприятности за украинските военни от руски дронове през зимните месеци. Като се позовава на украински офицер, медията отбелязва един неочакван проблем – трудности с маскирането. През зимата и при снежна покривка за руските дронове ще е още по-лесно да откриват обекти на противника и точните маршрути на техните придвижвания за нанасяне на удари. „Ако войниците запалят огън, за да се сгреят, те ще бъдат забелязани. Липсата на листа на дърветата ще ги разкрива още по-бързо“, се жалва украинският офицер пред американската медия.

„Ланцет“ се смята за най-ефективният руски ударен дрон. Но освен него руските специалисти са създали и други модели, които също се използват в конфликта в Украйна. На тяхно разположение са и ударните дронове „Куб“, „Ласточка“,
Геран“… Те са евтини, прости за обслужване и действие и най-вече отлично вършат работата, за която са създадени. Заради малките си габарити те са неоткриваеми. Безшумни са – летят с електродвигатели. Концернът „Калашников“ сега рязко увеличава производството им и все повече баражиращи боеприпаси, произведени изцяло от руски елементи, постъпват в армията на Русия.

Естествено, руските конструктори не спират да работят върху усъвършенстването на „Ланцет“. Вероятно скоро ще се появят и нови негови модификации, които да го направят още по-опасен за противника.

По всичко изглежда, че дроновете камикадзе са оръжията на бъдещето – неуловими, бързи, смъртоносни, ефективни!


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар