Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2022 г.

Това е тотална лудост! Вие нормални ли сте? Добре ли сте с главата?

Позите за морал са нарцистични, безвкусни и треторазрядни пърформънси на хора, които не могат да устискат на вътрешния си порив, да се самогероизират... 

 

Историята с Народния театър започва да излиза извън границите на здравия разум. 

Само в България една дребна хулиганска и инфантилна проява на пияна глава като драскане по врати на колеги може да мине за героична поза в името на морала. А около нея да се навърви цял рояк от нарциси, които се изпускат по морална и емоционална нужда в социалните мрежи и най-вече в медиите. И те с морална поза на първа линия. 

Това е тотална лудост, според мен. Първо неадекватност, а после и лудост. Стигна се дори до там, че министърът на културата (който беше забравил да внесе актуализация на бюджета за издръжката на театри, музикални сцени, филхармонии и прочие миналата година, а тази едвам го навиха да отдели мизерни пари, за да върже заплатите в сектора до края на годината) да търси сметка от директора на Народния театър за високите заплати на артистите. 

Чувате ли ме добре? Министърът на културата на най-окаяната откъм заплащане в този сектор страна, търси сметка от директор на театър, че е вдигнал заплатите на артисти и режисьори, при това без да нарушава отпуснатия му от държавата и без друго смешен бюджет. Това е тотална неадекватност и наистина е добре проф. Минеков да замълчи по темата и да спре да тормози Васил Василев с медийните си изяви и с чиновнически проверки. 

Защо проф. Минеков не провери предишния директор на Народния театър, който си даде сам на себе си апартамент в центъра на София срещу нищожен наем, а е тръгнал да проверява Василев, който върна достойнството на националния културен институт. В последните месеци има рекордни приходи от билети и увеличение заплатите на артистите в театъра. 

Това му е големият грях. А още по-големият е, че направи това заедно с Велислава Кръстева, с която са чудесен екип. В България, когато нещо тръгне да работи и да става добре, веднага събужда организирана съпротива срещу себе си. Така е и в случая с Народния театър. Просто започна да работи добре и веднага се намериха хора, които да му потърсят цаката. Пиянската изцепка на Сашо Морфов се превърна в повод за политически атаки и дивиденти. Имам чувството, че ако не е ДПС, умните и красивите нямаше да съществуват. То не бе Росенец, ДАНС, Кой, мой, Орешарски и т.н. 

Сега са се вкопчили като удавници за сламка в горката Велислава от Народния театър, която от седмица е подложена на публичен линч от малка, но креслива група хора. Една беззащитна жена. Истински кошмар. Сега на умните и красивите ДПС в Народния ще им е новата предизборна дъвка. Вие нормални ли сте? Добре ли сте с главата? Ами дайте професионални доводи за Велислава Кръстева, която прави чудеса в театъра откакто е там, а не фарисействайте за Доган и корупцията на ДПС. 

Ами корупцията на “Продължаваме промяната”, които за шест месеца ни разказаха играта с газовите си далавери? 200 млн. на месец. Чувате ли ме добре, морализатори? И за които много артисти от народния, и не само, агитираха открито? Ами корупцията на Костов, на БСП, на ГЕРП, на “Демократична България” и т.н. Нали усещате, че този разговор издиша. Че позите за морал са нарцистични, безвкусни и треторазрядни пърформънси на хора, които не могат да устискат на вътрешния си порив, да се самогероизират. Пълен потрес е това. 

Ще си позволя да дам един съвет на Васил Василев. Той не трябва да обръща никакво внимание на този креслив рекет, нито на напълно необоснованите атаки на министъра на културата. Да ги остави да се плискат по медиите и да си гледа работата, защото го прави много добре. Абсурдно е някакви хора да му казват кого да уволнява и кого не само защото не харесват политическите убеждения на другите. Това е недопустимо. Надявам се, че Васил Василев няма да се огъне, и заедно с Велислава Кръстева ще продължават да правят удивителни неща в Народния театър. 

Ясно е, че умните и красивите искат да превземат театъра, като разделят екипа, а после вземат и главата на директора. С тези хора трябва да се играе твърдо и да не се обръща внимание на психологическия и медиен рекет, който оказват. Точно както стана с БНТ, която не можаха да овладеят, та се прехвърлиха на Народния театър. Никакви отстъпки на тези хора и никакво съобразяване с противните им псевдоморализаторски пози. 

П.С. На вниманието на любителите на евроатлантическите ценности! Ако Сашо Морфов беше направил това във Франция, Германия или не дай Боже в Щатие щеше да изхвърчи от театъра на мига и трудно щеше да си намери работа след това.


Явор Дачков

Няма коментари:

Публикуване на коментар