Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2022 г.

Световното по футбол е тук - не правете това в Катар

Запленени от предстоящата еуфория, мнозина забравят, че се намират в мюсюлманска страна и законите там са строги и трябва да се спазват 

 

Утре светът ще бъде футбол. 

Започва световното първенство, което ще събере пред екраните милиони запалянковци. А най-отдадените фенове, ще се отправят към горещото емирство Катар, в Близкия изток, за да подкрепят любимия си футболен отбор. 

Запленени от предстоящата еуфория обаче, мнозина забравят, че се намират в изключително мюсюлманска страна и законите там са строги и трябва да се спазват. Нека видим нещата, които трябва да се избягват по време на престой в Катар, за да не се стига до неприятни инциденти, които биха помрачили иначе вълнуващото събитие.

Внимавайте с облеклото

„Умното“ обличане е неразделна част от правилата и разпоредбите на Катар, които трябва да се спазват от всички. За разлика от много ислямски нации, Катар е внимателен към това как мъжете и жените се обличат на обществени места. Докато спазването на традиционното облекло е изцяло по собствена воля, туристите са длъжни да уважават правилата за ежедневно облекло. Според културата на Катар е наистина важно да покриете коленете и раменете си. На обществени места не се допускат къси рокли или дрехи без ръкави. Туристите тук могат да се обличат елегантно, но скромно. Не се допускат бански костюми на плажовете в Катар и не се препоръчват тесни облекла по тялото. Тъй като в Катар е много горещо, за предпочитане и комфорт са широките дрехи, които не запарват и естествените материи като лен.

Внимавайте със снимките

Като една от най-богатите страни в света, днес Катар е популярна туристическа дестинация. Това е страна, която обещава почти всичко, на което един пътешественик може да се надява. От прекрасни алеи и внушителни забележителности, до някои от най-добрите търговски центрове и хотели, Катар обещава много емоции по време на вашето пътуване тук. Всеки пътешественик се изкушава да направи стотици снимки на местата, които посещава. Особено в страна, където блясъкът и луксът са в изобилие. 

Но, внимавайте! В Катар са забранени снимки на религиозни, строителни и военни обекти. Същото се отнася и за местните жители. Абсолютно забранено е да снимате катарците. Емирството има строги закони срещу този акт и неспазването им може да доведе до сериозни последици като арест от местната полиция в района.

Не яжте с лявата ръка

Много важно правило, което е в състояние да ядоса домакините. Нещо, което обикновено хората не забелязват, но местните жители в Катар се мръщят, когато видят някой да яде с лявата и ръка. Причината? Традиционно лявата ръка се пази за лична хигиена в страната и местните ядат само с дясната си ръка, след като се уверят, че е чиста. Така че, когато посещавате ресторант в Катар, дори не си помисляйте да използвате лявата си ръка, за да ядете.

Не отказвайте покана от катарец

Въпреки че отхвърлянето на поканата няма да ви отведе в затвора, това може да причини някои сантиментални емоции у домакина. Катарците са щедри и приятелски настроени хора, които обичат да канят гости и да предлагат отлично изживяване. Така че, ако имате късмета да бъдете поканени на традиционно посрещане, никога не казвайте „не“ на такава покана. Това може да е добра възможност да опознаете по-добре тяхната култура и да се насладите на изкусителния вкус на традиционната храна в Катар.

Не ходете боси в морето

Факт, който много хора не знаят. По бреговата линия има каменни риби и ако стъпите върху тях, те включват своя защитен механизъм, като причиняват огромна болка, а освен това са и отровни. В много случаи се налага незабавно посещение в болница. Интересното е, че рибата-камък не е единственото нещо, за което човек трябва да се тревожи в морето на Катар. Медузите също са заплаха за посетителите, особено през летните месеци.

Вече знаете, как да спазвате правилата при посещение на Катар, остава ви единствено да се забавлявате на световното по футбол и нека най-добрият отбор победи! 


"Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар