Зима

Зима
Пролет

24 ноември 2022 г.

Илонизация и Омъскаряване

Нямаше кой да каже на министъра, че тая му екзалтация и мекото му говорене днес създадоха още един вагон емигранти. За мен е късно...

 

 

Аз съм селянин.

Не си правя илюзии по отношение на географската си маргиналия. Още повече - географска маргиналия по време на геополитическа бутафория.

Но толкова провинциален не съм се чувствал до днес, когато екзалтираният Министър на туризма ни като ибрикчия наведен към задника на султана се самопрехласваше пред чутовната идея да сме сервитьори на НАЙ-БОГАТИЯ.

Разбирате ли, човекът-министър нищо лошо не е направил. Той дори имаше добри новини, видите ли.

Но горчилката от нашия национален властови характер в тая сцена на прехласване се превръща в повдигане.

Гади ми се, честно.

Щели да оправят улицата в селото, дето ще ходи Мъск. Абе, вие, които гледате - как търпите това бе?!

Кой трябва да дойде на вашата улица, за да я асфалтират накрая? Повръщаме през плач за това отношение към нашите си, третостепенните улици. Надяваме се на принц Чарлз и Илон Мъск, за да имаме добри новини за селото? Абе ние сме много загубени селяни, честно.

Нямаше кой да каже на министъра, че тая му екзалтация и мекото му говорене днес създадоха още един вагон емигранти. За мен е късно.
Ще стоя тук, за да опиша залеза над Белоградчишките скали докато скапаните ни пътища се ремонтират по метода на “илонизацията” и докато някой властник не разбере как се превръща в безполезен идиот докато се о-мъскарява с надеждата да слугува на богатите, а не на своя народец.

Ама той и народецът същият - скъсва се да се смее и радва на ракията, дето в чест на новите милиардери ще я кръстим “мъскатова”.

Променете се бе, хора, сменете всяка власт дето си постила дрехите пред чужди величия, а от гърба ви сваля по три кожи. Това не беше чуждопоклонничество - това беше обида, така изглежда радостна новина на гробищата, прехласване по възможността да сме посетени от височайшото, което ни е оценило… скалите.

Радуй ся, министре, посрещни го тоя Илон и му направи дудук, докато ние бибиткаме. Дудуците и бибитките са  начина на живот в тая нашата власт. 

За цялата епоха на демокрацията -  един изправен български политик не срещнах, всичките те бяха с разтворени бузи към големците на света. А това - няма как да ми е смешно.

П.П. Абе знам че нищо лошо не е направил, ама изгледайте днес интервюто, което даде тоя галфон и пак погледнете какво става на вашата улица.

 

Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар