Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2022 г.

Дмитрий Песков: Никога не трябва да се бърза с оценките и изявленията, които могат да нагнетяват обстановката

"Има смисъл да се обърне внимание на по-сдържаната и много по-професионална реакция на американската страна и американския президент." 

 

В Москва определиха реакцията в някои западни държави на инцидента с падналата в Полша ракета като "русофобска и истерична". 

По-рано руското министерство на отбраната обяви, че ракетата е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков високопоставени представители на различни страни са правили изявления, без да имат представа какво всъщност се е случило.

"За пореден път подобна неадекватна реакция показва, че никога не трябва да се бърза с оценките и изявленията, които могат да нагнетяват обстановката. Ние, разбира се, бихме предпочели да чуем подобна емоционална реакция например в случая, когато беше извършена диверсия срещу морските газопроводи "Северен поток"."

Песков допълни, че поляците са имали всички необходими средства веднага установят и да съобщят, че намерените отломки са от ракета С-300.

"Веднага всички специалисти щяха да разберат, че това не би могла да бъде ракета, която има отношение към руските въоръжени сили. В дадения случай, между другото, има смисъл да се обърне внимание на по-сдържаната и много по-професионална реакция на американската страна и американския президент."

Заместник-министърът на външните работи Александър Грушко призова Варшава да мисли повече за опасността, която представляват западните оръжейни доставки за Украйна.

"Що се отнася до падналата ракета, ситуацията е толкова очевидна, че опитът да се направи от мухата слон изначално беше обречен на провал, независимо от това дали НАТО ще проведе консултации по чл. 4 от Вашингтонския договор или не", каза Грушко, цитиран от БНР. 

Дмитрий Песков

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар