Зима

Зима
Пролет

26 ноември 2022 г.

Разгеле разбрахме, че светът е глобално село!

Благодарение на Туитър и на Илон Мъск селото излезе из сложните спирали на ДНК-то ни и се показа в глобалния си блясък

 

 

Покрай Илон Мъск най-сетне разбрахме в дълбочина що е това социална мрежа. 

Причината не е, че той притежава "Туитър", не! Просто "Туитър" спомогна българите да осъзнаят значението на популярната мисъл, че светът е едно глобално село. Досега нямаше по-силно и подходящо доказателство от тази социална мрежа.

Иначе се опитвахме да проникнем дълбоко в тази мъдрост по най-различни начини. Например направиха  "Витошка" пешеходна зона, за да не забравим, че всички произлизаме от село и гезмето ни е в гените. А за да се затвърди това впечатление, пред популярно заведение встрани от Съдебната палата разпиляха бали слама, наредиха тикви и празникът стана пълен.

Въобще селото присъства много плътно в градския живот. Названията на кръчмите илюстрират най-добре тази генетична свързаност - "Бабино село", "Наше село", "Шопска среща", ей такива работи. Разбира се, говорим за външни белези, не за иманентни очевидности. Там нещата стават много по-... Ама това е обект на други размишления.

И ето че изведнъж благодарение на Туитър и най-вече на новия му собственик Илон Мъск селото излезе из сложните спирали на ДНК-то ни и се показа в глобалния си блясък.

Големият спусък натисна един туит на Мъск със снимка на Белоградчишките скали и крепостта в "пазвата" им. Това бе достатъчно, за да се отприщи народната любов към екстравагантния милиардер.

Моментално нашенските телевизии, за които иначе светът свършва до прозорците на офисите им,  реагираха и заляха горките си зрители с репортажи за Белоградчик и изобщо за привлекателния български Северозапад.

И се завъртяха едни новини, че, видите ли, Мъск вече си е купил билет и утре-вдругиден ще кацне в София, и оттам - директно на Белоградчишките скали. Защото това е истински феномен, който си заслужава да види! Нищо, че в радиус от няколко километра там няма кьорава тоалетна, което прави този феномен направо опасен...

Което не попречи на министъра на туризма Илин Димитров да се похвали публично, че по българин, който имал среща с Мъск по някаква друга работа, проводил един сребърен ритон и покана да заповяда.

И ето - в белоградчишкото село Станкевци вече са в трепетно очакване на милиардера, който бил изпратил имейл и си запазил място в селския ресторант за неназован ден през април 2023 година.

А жителите на Станкевци очакват селото им да цъфне и върже, въобще избуява една гаснеща в последните години надежда за по-добър живот, надежда, че с идването на Мъск Северозападът рязко ще дръпне напред и ще заприлича на Запада. Но не онзи, дивия, дето си го знаем до болка, а цървулите ни все още висят на пирон в носещата греда в мазето.

И всичко това заради един туит в социалната мрежа...

Е, нека сега някой да каже, че не сме едни глобални селяни!


 


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар