Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2022 г.

Сегашното поколение говори толкова много за ′′ околната среда ", но не иска да се откаже от нищо

По наше време не се тревожехме за околната среда. Пиехме вода направо от чешмата, а не от пластмасови бутилки и чаши, които сега пълнят океаните... 

 

Пред Кауфланд, младо момиче направи доста агресивна забележка на една дама над 60 години,  която  носеше продуктите  си в найлонова торба от магазина. Като  поучително и каза:

- Госпожо, махнете тези найлони! Бъдете съвестна и  екологична! Качете се на "зелената вълна" и пазете природата! 

Госпожата любезно се извини и кротко отговори:

- По мое време нямаше такава "зелена вълна".

- Това е проблемът ни днес, госпожо. Вашето поколение не се е грижело достатъчно за околната среда.

- Права си - отговори госпожата. Нашето поколение не се грижеше адекватно за околната среда. Навремето в магазина се връщаха стъклените бутилки от мляко, газирани напитки и бира. Магазинът ги връщаше обратно във фабриката, където ги измиваха и стерилизираха, преди да ги използват отново и отново. Наистина не ни пукаше за околната среда по наше време. Дори бебешките пелени перяхме, защото нямаше такива за еднократна употреба. Сушахме си ги сами, а не в сушилни на ток. Тези пелени наистина ги сушаха вятърната и слънчевата енергия. 

По наше време наистина не се тревожехме за състоянието на околната среда. По наше време имахме само по един телевизор и по едно радио вкъщи, а не по един телевизор за всяка стая. И телевизорът беше с 14 инчов екран, а не с размера на стадион, който когато се развали ще бъде изхвърлен незнайно къде. В кухнята трябваше да правим всичко с ръце, защото нямаше електрически уреди, които да правят всичко вместо нас. Когато изпращахме нещо чупливо по пощата, за да го опаковаме използвахме стари вестници, а не найлонови балончета и стиропорени топчета, на които им трябват 500 години, за да се разградят.

По наше време не ползвахме бензинови косачки, за да окосим тревата, те бяха механични и използвахме мускулите си, за да ги задвижим. Упражненията си бяха невероятни и не ни се налагаше да ходим на фитнес, за да поддържаме форма.

Права сте, по наше време не се тревожехме за околната среда. Пиехме вода направо от чешмата, а не от пластмасови бутилки и чаши, които сега пълнят океаните.

Всъщност по наше време нямаше "зелена вълна" – тогава всички се качвахме на трамвая или автобуса, момчетата използваха велосипеди или ходеха пеша, за да отидат на училище, вместо да използват родителите си като 24-часова таксиметрова услуга.

Така че, не е ли удивително, че сегашното поколение говори толкова много за "околната среда", но не иска да се откаже от нищо и не мисли да живее с малко, както по мое време!

Сега, когато сте прочели тази тирада, изпратете я на приятелите си, които са над 50 години, и на младежи, които имат всичко в ръцете си и знаят само как да критикуват възрастните хора!!!


Иван Кацаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар