Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2022 г.

Цветана Манева - Дъщеря на театъра

Цветана е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра. През 1982 г. е удостоена със званието “народна артистка”

 

 

Актрисата Цветана Манева влиза в главна в роля в новия шест сериен сериал „Дъщерите на София“, който ще бъде излъчен пролетта по БНТ1. 

В продукцията, разказваща за сложните отношения в едно семейство, 78-годишната Манева ще бъде майка на три от най-популярните дами в българското кино – Теодора Духовникова, Радина Кържилова и Койна Русева.

През май, когато бе удостоена с почетен „Аскеер“ за цялостно творчество, Цветана Манева по свой начин се сбогува с публиката - „Не е драматично, че си отиваш! Ако има тази вечер изгряваща звезда, то аз се чувствам като залязваща такава. Всяко нещо на този свят има край“, каза тогава тя на церемонията във Военния театър, което особено натъжи ценителите на театралното изкуство. Сега, за радост на мнозина Цветана показва, че има още много какво да даде на сцената. Този път на телевизионната сцена, и то в мини сериал.

„Дъщерите на София“ е история, която истински да ни вълнува  и история, която като актриси да искаме да изиграем“, с тези думи Теодора Духовникова обяви в профила си във Фейсбук новината за предстоящия сериал. Тя издаде, че в него ще има психология, хумор и крими-линия.

„Дъщерите на София“ вече има награда в категорията сериали от форума за ко-продукции във Варшава „Сърцето на Европа“, организиран от Полската национална телевизия. Сюжетът на драмата се върти около отношенията между жените в едно семейство. Сценарист на поредицата е писателката Рене Карабаш, а Неда Морфова е режисьор, продуцент е Калоян Лалев-Кайо.

Цветана Манева нарича себе си театрална актриса, независимо от многото й роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът й минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, са само част от театралните є превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира. Творческата й съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други. Цветана Манева е актриса с много лица. През годините не се уплаши от хода на времето. Не се опита да го спре.

Тя е родена на 30 януари 1944 г. в семейството на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Висока оценка от световни светила Цветана получава още като начинаеща актриса с главната роля във филма на Бинка Желязкова “Последната дума”. На фестивала “Златната роза” във Варна бележитият руски режисьор Сергей Герасимов (“Тихият Дон”) дава за нея блестяща оценка - определя я като “голямото откритие” на форума. И действително така се оказва. Изведнъж я откриват и канят режисьори от ранга на Методи Андонов, Вили Цанков, Никола Корабов и така ангажиментите на актрисата за роли в киното се зареждат един през друг.

След известно колебание медицина ли да кандидатства или актьорско майсторство, Цветана все пак избира театъра. Не я приемат обаче и тя влиза в житейската роля на работничка в обувния завод “Петър Ченгелов” в родния Пловдив. Една година шие там кожени чанти и взема уроци при актьора Борис Михайлов. Отново кандидатства и е приета в класа на проф. Моис Бениеш.

Вече дипломирана и изиграла първи роли в киното, Цветана Манева се завръща в Пловдив, улучвайки един от най-успешните и бохемски периоди в историята на театъра. Играе в над 50 български филма, най-известните, сред които: “Дами канят”, “Мера според мера” и “Опасен чар”.

Цветана е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян и други. Преди 1989 г. Манева е била народна представителка в 7-о, 8-о народно събрание и 9-о народно събрание; била е член на Пленума на Комитета за култура и на управителния съвет на Съюза на филмовите дейци. През 1982 г. е удостоена със званието “народна артистка”.

Подкрепя млада фолк изпълнителка

Преди дни Цветана Манева за пореден път взе участие в гласа си в песен на попфолк изпълнител. Тя озвучи едноминутен монолог в началото на парчето „Всеки да я знае“ на 18-годишната изпълнителка Данна. Песента е патриотична, посветена на България и е микс между пофолк и фолклор. През 2018 г. тя се появи в скандален клип на краля на чалгата Азис, който разтърси културните среди у нас. През 2018 г. видеоклип на фолк певеца Азис предизвика скандал в културните среди, именно защото в главната роля е Цветана Манева. Проектът  “Ти позна ли ли ме?” е призив за приемане на различните е показан чрез галерия от човешки образи - хомосексуалисти, анорексички, хора с физически недъзи. Тогава Цветана коментира, че е приела да участва във видеото именно заради социалните му послания. 


Любима, голямата красота

Това е най-личният за мен проект изобщо досега - “Дъщерите на София“. Той е толкова специален, защото за първи път в живота ми като актриса, участвам в самото създаване на филм, в който ще играя. „Дъщерите на София“ се роди като страст, идея , първо в главите ни с Койна Русева. Винаги сме искали да играем заедно и решихме, че е смешно да чакаме повече да “бъдем поканени” в нещо чуждо, а да създадем нещо наше. И каква по-голяма радост от това, че голямата, любимата ни Цветана Манева ще изиграе София, а ние - нейните дъщери. Голямата красота.

Актрисата Теодора Духовникова

Владее емоциите и респектира

Познавам Цветана, не помня вече от колко години. Мисля, че няма никакво значение броя години, ако усещаш някой толкова близък, колкото аз усещам нея. Възможно ли e да има човек, който те възхищава, респектира, вдъхновява, но едновременно с това между вас да има огромната емоционална прилика, доверие и личен комфорт? Оказа се, че е възможно. Тя владее достойно емоциите си, не товари никого с тях, винаги е изправена, красива, а гласът й буди респект и покой едновременно. Нямам представа как го прави и какво й коства.

Яна Борисова, драматург и писател

В нея има огромна сила

Цветана Манева е необикновен човек, от тези, които като ги срещнеш, и ти оставят отпечатък за цял живот. Има огромна сила в нея, но не я показва. Никакви превземки няма в нея. Само като те закове с тези нейни преценяващи очи, сякаш ти гледа право в душичката. Приучава те в същото време на лекота - че всичко не е на всяка цена. И винаги изисква повече.

Актрисата Яна Маринова



 "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар