Зима

Зима
Пролет

30 ноември 2022 г.

Страхил Делийски: Политическите послания не са в порядъка на решенията, а на вината, кой ще я носи

"Партиите не са отвлечени от лидерите си, а от икономическите интереси на техните благодетели, спонсори и инвеститори." 

 

"Посланията в дебатите около бюджета на държавата не са в порядъка на решенията, а в порядъка на вината, кой ще носи вината. 

Това сякаш е традиционният политически свят, в който живеят настоящите субекти на политическото представителство. Политически свят, в който е много по-важно кой е направил нещо лошо, отколкото как може да се направи нещо смислено."

Това заяви пред БНР политологът и преподавател Страхил Делийски.

Според него в основата на политическия разговор за машините и хартията прозира разбирането им, че изборните резултати са цифри, които им трябват, за да им свършат някаква работа.

Страхил Делийски коментира и Кръглата маса под надслов "Лява България - идеи, политики, единение", която събра вчера в Националния дворец на културата представители на вътрешната опозиция в БСП и лидери на по-малки леви формации, които са бивши членове на социалистическата партия

"Това не е политическо предложение за смислено политическо представителство, а технологичен механизъм за търсене на електорален резултат. Самият разговор в НДК остана форматиран върху наследството на БСП. Левицата, която беше офертирана е левицата, която сме гледали много години. Това не може да е новото. То и езикът е такъв, чували сме го. Това не е ново, това е битка за консолидация на остатъчната социалистическа партия. Това не може да донесе някаква лява политическа алтернатива със себе си. Хубаво е, че се прави, но не е ново. Това не е разговор за промяната."

По думите на политолога промяна в начина, по който се говори и се мисли политиката в България, ще донесе политизирането на ключовия разлом в обществото, който е между "малцината, които имат повече, и огромното мнозинство, които нямат все повече".

"Партиите не са отвлечени от лидерите си, а от икономическите интереси на техните благодетели, спонсори и инвеститори. Успокоителното е, че това не се случва само в България."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар