Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2022 г.

Владимир Путин откри паметник на Фидел Кастро в Москва

"Фидел Кастро с право е смятан за един от най-ярките и харизматични лидери на бурния и драматичен XX век." 

 

Паметник на водача и символа на Кубинската революция Фидел Кастро бе открит в Москва, съобщиха руските медии. 

На откриването присъстваха президентът на Русия Владимир Путин и кубинският държавен глава Мигел Диас-Канел Бермудес.

Триметровият паметник бе открит на едноименния площад в квартал Сокол в руската столица. Статуята на Команданте стои на скала, на която има стилизирана карта на Куба.

Изображението има за цел да отрази героичния път на човека, който е защитавал правата и свободите на хората в своята страна, заявиха от Кремъл.

"Събрали сме се тук, на площада, наречен в чест на Фидел Кастро, за да открием паметник на този изключителен държавник и политик, основател на съвременната кубинска държава. Фидел Кастро е посветил целия си живот на борбата за идеите на доброто, мира и справедливостта. За свободата на потиснатите народи, за достоен живот на обикновените хора и социално равенство. Той с право е смятан за един от най-ярките и харизматични лидери на бурния и драматичен XX век. Една наистина легендарна личност", каза Путин.

Кастро се превърна в символ на епохата на рухването на колониализма и създаването на независими държави в Латинска Америка и Африка, каза още руският президент и отбеляза, че Кастро и неговите съратници винаги са защитавали самоотвержено суверенитета на Куба, не са позволили той да бъде нарушен от санкции и опити за външна изолация и са отстоявали правото на собствен модел на развитие.

Той съща така си припомни последния си разговор с Фидел и описа съдържанието му.

"В паметта ми са останали много часове на разговори с него. Особено последния ни разговор през юли 2014 г. Той говореше за неща, които са в унисон с времето - времето на възникване на многополюсен световен ред, за това, че с независимостта и достойнството не се търгува", каза Путин и цитира Кастро: "Всяка нация има право да се развива свободно, да избере своя собствен път, а в един истински справедлив свят не може да има място за диктат, грабеж и неоколониализъм".

Кубинският президент Диас-Канел изказа благодарност на руската страна и на скулпторите за инициативата за създаване на паметник на Фидел Кастро.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар