Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2022 г.

Слави Василев: Най-правдоподобният вариант е президентът да продължи да управлява

"Липсата на консенсус между основните политически фигури "бута устоите на държавата" и ситуацията е кризисна." 

 

"Какви са причините и защо Корнелия Нинова има желание да провокира този конфликт с президента Румен Радев, който очевидно изяжда нейната собствена електорална тежест, за мен е непонятно. Лидерката на БСП не играе добра роля за партията, чийто председател е."

Коментара направи пред БНР политологът Слави Василев.

Според него, ако аргументите на Корнелия Нинова означаваха нещо и те биват чувани и разбирани от обществото, то БСП нямаше да е 5-а политическа сила с 200 хиляди гласа.

Слави Василев изказа мнение, че Радев е притиснат, защото съставянето на правителство зависи от партиите в парламента, затова им дава време да седнат и да си говорят.

"Вече не съм сигурен, че даденото от президента време на партиите ще произведе желания от него краен резултат - диалог, чрез който ще се оформи мнозинство. Аз продължавам да смятам, че правителство в рамките на 48-ото Народно събрание няма да има. Подозирам, че предсрочните избори ще са през март, ако президентът удължи живота на парламента, и подозирам, че той ще го направи."

Прогнозата на политолога е, че третият мандат има най-голям политически шанс за реализиране.

"Съставяне на мнозинство около името на Стефан Янев е с най-голям шанс. Но не знам дали президентът ще избере "Български възход" за третия мандат. Потенциалът е за много голямо мнозинство, защото или Янев ще успее да събере подкрепа и на ПП, и на ГЕРБ, или няма да има шанс за никакво мнозинство. Но аз смятам, че това няма да се случи и третият мандат също ще бъде неуспешен."

По думите му президентът дава време на депутатите да могат да гласуват в пленарна зала закони, които трябва да бъдат приети, за да продължи държавата да функционира.

"Шансове за правителство не виждам, но все пак институциите работят и няма нищо страшно. Неприятното е, че не можем да отговорим какво следва за България, кой ще ни управлява. Смятам, че най-правдоподобният вариант е президентът да продължи да го прави."

"Липсата на консенсус между основните политически фигури "бута устоите на държавата" и ситуацията е кризисна - с управление на служебен кабинет", обясни политологът и подчерта, че трябва да се задава въпросът защо се появява този проблем. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар