Зима

Зима
Пролет

3 ноември 2022 г.

Швейцария забрани на Германия да изпраща в Украйна муниции швейцарско производство

Става дума за 12 400 муниции, предназначени за зенитните самоходни установки "Гепард", които украинците искат 

 

Швейцария забрани днес на Германия да изпраща в Украйна муниции швейцарско производство, предназначени за бронирана техника за противовъздушната отбрана, която Берлин иска да достави на Киев.

Швейцарският министър на икономиката в Ги Пармлен в писмо до министъра на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт каза, че Швейцария не може да отговори положително на германското искане да предаде швейцарска военна техника на Украйна заради принципа на неутралитет, към който Берн се придържа, и заради швейцарското законодателство за военните материали, съобщава БТА.

В конкретния случай става дума за 12 400 муниции, предназначени за зенитните самоходни установки "Гепард", които украинците искат, за да прехващат и унищожават още във въздуха крилати ракети и дронове камикадзе на руските сили.

Вчера правителството на Швейцария обяви отпускането на хуманитарна помощ на стойност 100 милиона долара за Украйна, която ще отиде за осигуряване на питейна вода и за ремонт на повредена енергийна инфраструктура с приближаването на зимата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар