Зима

Зима
Пролет

26 декември 2022 г.

Русия обяви за издирване Христо Грозев от Bellingcat

Изданието Bellingcat преди време бе обявено от Русия за чуждестранен агент и нежелано на нейна територия

 

 

Федералната служба за сигурност на Русия обяви за издирване българина Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

Той се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство, публикувано на сайта на ведомството на 26 декември, понеделник, информира ТАСС.

Изданието Bellingcat, в което работи Грозев, преди време бе обявено от Русия за чуждестранен агент и нежелано на нейна територия.

В края на юли 2022 представител на ФСБ заяви в ефира на телевизионния канал "Россия-24" за съпричастност на Грозев към опит да бъдат отвлечени руски бойни самолети. Тогава бяха цитирани три такива - бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3.

Според руската страна акцията е била организирана от службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в операцията.

ТАСС съобщава и биографични данни за българина. Посочва се, че той е 53-годишен, роден в Пловдив, работил в местни радиостанции и в други медии, а през 1995 г. е поканен на работа в американската компания Metromedia, където да се занимава и с нейните руски активи.

На руска територия Грозев стартира немалко медии - "Радио Ника" в Сочи, "Канал Мелодия" и "Елдорадио" в Санкт-Петербург и десетки други радиа в балтийските държави, във Финландия, България, Унгария.

През 2006 г. Грозев продава всичките си медийни проекти в Русия, а през 2016 г. ФСБ анулира разрешението му за пребиваване в Руската федерация, пише още руската държавна информационна агенция. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар