Зима

Зима
Пролет

21 декември 2022 г.

Колко струва речта на омразата?

Кой плаща на тези хора за да могат те да определят една реч като реч на омразата? 

 

Колко струва речта на омразата? 

Излишно е да ви подсещам, че в едно пазарно общество всичко има цена. Цена имат баничките, чувствата, урановата руда. Вътрешните ни органи също имат цена, но това е друга тема. Затова и речта, независимо каква е, също има цена.

Разбира се, речта на омразата струва повече. В нея се инвестира. Инвестицията обаче е странна. Инвестира се в това речта да бъде определяна като реч на омразата. 

Давам пример:

Имате реч. Тази реч струва по пазарни цени малко. Никой не се интересува от нея. Цената ѝ пада. Но в момента, в който тази девалвирана реч я направим реч на омразата цената ѝ се вдига драстично. Ето така с промяна статута на речта ние получаваме повече пари за единица реч.

Сега сериозно!

Кой плаща на тези хора, защото не са само програмни ботове, а има и служители… Та, кой им плаща пари, за да могат те да определят една реч като реч на омразата? Защото те това работят – дават добавена стойност на всяка една реч и я квалифицират като такава или онакава. Без тяхна намеса речта щеше да си е реч и дотам. 

Тези служители в корпорацията на речта са най-обикновени хора. Те не постъпват там като резултат от особени заслуги към обществото. Те нямат никакво специално образование, но вероятно имат инструктаж, в който им е пояснено коя реч каква е. И дотам.

Въпросът обаче е кой има нужда от тази „Корпорация на речта“? Кой им превежда пари по банковите сметки? Кой им плаща хонорарите, че и осигуровките? Кой им плаща офисите, пътните разходи, вредните (защото няма как да се занимаваш с реч на омразата и да не получаваш вредни). Колко дни в годината имат право на платен отпуск блюстителите на речта? Какво им е работното време и пред кой отчитат извършената работа? Кой?

В знак на уважение към интелекта ви няма да ви занимавам с отвлечения въпрос: „Защо?“.


Емил Йотовски, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар