Зима

Зима
Пролет

21 декември 2022 г.

Виктор Орбан: Време е "да се пресуши блатото" в Европейския съюз

"Унгарците искат Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния му вид." 

 

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е време "да се пресуши блатото" в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

На годишна конференция на чуждестранните журналисти в Будапеща Орбан коментира неотдавнашния корупционен скандал с участието на няколко депутати от Европейския парламент и се обяви за неговото премахване в сегашния му вид. По думите му започналото разследване повдига въпроси за надеждността на институцията.

"Унгарците искат Европейският парламент да бъде разпуснат в сегашния му вид. Лесно може да се отговори до каква степен е уронена репутацията му в Унгария (вследствие на скандала) - никак, защото тя не би могла да е на по-ниско ниво", подчерта той.

Тричасовата годишна пресконференция е сред малкото случаи, когато на Орбан могат да се задават въпроси от международни журналисти и медии, критични към властта.

Орбан, който спечели четвърти мандат през април, често влиза в сблъсъци с европейските институции, които го обвиняват в нарушаване на демократичните устои и корупция в огромни размери, посочва АП, цитирана от БТА.

Орбан атакува днес Европарламента заради разкритията за корупционна схема с предполагаемо участие на Катар и обяви, че е време "да се пресуши блатото" в Брюксел, използвайки добила популярност реплика на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Днешната пресконференция се проведе, докато ЕС все още държи блокирани повече от 12 милиарда евро за Унгария поради опасения, че правителството в Будапеща посяга на съдебната независимост, поощрява корупцията и ограничава правата на малцинствата. През септември Европейският парламент обяви, че Унгария вече не може да бъде смятана за демокрация и се е превърнала в "хибриден режим на изборна автокрация".

Друг повод за напрежение между Будапеща и Брюксел са унгарските призиви за отмяна на санкциите срещу Русия. "Ако зависи от нас, няма да има политика на санкции. Не е в наш интерес да разделяме трайно икономиките на Европа и Русия. Опитваме се да спасим каквото можем от икономическото ни сътрудничество с руснаците", коментира темата Орбан.

Той подчерта, че е направил редица отстъпки, за да осигури финансирането от еврофондовете, въпреки че Европейската комисия да настоява за още реформи.

Виктор Орбан обяви, че неговото правителство има намерение да свали инфлацията под 10 процента до края на декември догодина и да въведе програма за данъчни облекчения за майките под 30-годишна възраст.



Няма коментари:

Публикуване на коментар