Зима

Зима
Пролет

10 декември 2022 г.

Путин: Измамата на Меркел за Минските споразумения доказва, че постъпихме правилно с операцията в Украйна

"Разочарован съм от думите на Меркел. Не очаквах да чуя това от бившия федерален канцлер."

 

 

Това каза Владимир Путин на срещата на Евразийския икономически съюз в Киргизия.

Акцентите от изказването на президента:


За събитията в Украйна


Процесът по уреждането на конфликта в Украйна няма да е лесен и ще отнеме известно време, но ще трябва да се водят преговори. Участниците също така ще трябва да се примирят с реалностите, които се оформят на място.

Руската военна операция е в ход. При нас всичко е стабилно. Към днешна дата няма въпроси или проблеми. Няма предпоставки за нова вълна на мобилизация.

Най-острите проблеми със снабдяването на войските са отстранени. Проблемите далеч не са изцяло решени, но е въпрос на време, а най-належащите, според мен, вече са затворени. Военните обсъждат възможността за ротация на мобилизираните в зоната на военната операция.

За думите на Меркел

Думите на Меркел, че споразуменията от Минск са били опит да се печели време Украйна "да стане по-силна", дойдоха като изненада. Разочароващо е. Честно казано, не очаквах да чуя това от бившия федерален канцлер, защото винаги съм смятал, че ръководството на ФРГ е искрено с нас. Да, разбира се, беше на страната на Украйна, подкрепи я, но все пак ми се струваше, че германското ръководство винаги искрено се стремеше към уреждане на принципите, за които се договаряхме, които бяха постигнати, включително в рамките на Минският процес.

Това само говори, че направихме всичко правилно по отношение на започването на специална военна операция. Оказва се, че никой нямаше да изпълнява тези Мински споразумения. Ръководството на Украйна, по думите на бившия президент Порошенко, също каза, че няма намерение нито да го подпише, нито да го изпълни. Но все пак се надявах, че другите членове са искрени с нас.

Оказва се, че те също са ни измамили и целта е била само да се напомпа Украйна с оръжия и да я я подготвят за военни действия. Явно сме се ориентирали твърде късно, честно казано. Може би трябваше да започнем по-рано.

Но все още се надявахме, че ще успеем да се договорим в рамките на Минските споразумения. Сега изниква въпросът за доверието. И така доверието е почти на нула. Но след изявления от този род, разбира се, възниква въпросът за доверието.

Как да преговаряме? За какво? И може ли да се договорим с някого? Къде са гаранциите? Тук е въпросът!

Но в крайна сметка все пак ще трябва да се преговаря.

Много пъти съм казвал, че сме готови за тези споразумения, отворени сме, но това ни кара да се замислим с кого си имаме работа.

За тавана на цената на петрола

Таванът на цените на руския петрол, въведен от Запада, приблизително съответства на текущите цени, така че не е нужно да се притеснявате за бюджета. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства. Но ако се позволи на потребителите да определят цената, това ще доведе до колапс на цялата индустрия, в която инвестициите вече са недостатъчни. Таванът в един момент ще доведе до катастрофален скок на цените, който ще удари инициаторите на тази мярка. Това е глупаво и недомислено решение, вредно за световните енергийни пазари.

Но Русия, както обещахме по-рано, няма да продава петрол на онези, които налагат таван на цените, и може да обмисли намаляване на производството. Отговорът ще бъде посочен в президентски указ, който ще бъде публикуван в следващите няколко дни.

За размяната на Виктор Бут

Преговорите за размяната на предприемача Виктор Бут бяха водени от Федералната служба за сигурност. Контактите със САЩ продължават, никога не са спирали, чрез специалните служби.

В такива преговори се говори само за размяна на пленници, но те създават "определена атмосфера”.

За ядреното възпиране

Руската доктрина, за разлика от американската, не предвижда превантивен удар, а само ответен удар.

В същото време Русия може да помисли за вземане на въоръжение на американски разработки, включително идеята за обезоръжаващ удар. Сега, в сравнение със САЩ, ние разполагаме не само с по-модерни и още по-ефективни крилати ракети, но и с хиперзвукови системи, каквито все още няма в САЩ.

За газовия съюз


Идеята за сътрудничество между Русия, Казахстан и Узбекистан по отношение на газа има добра перспектива за бъдещето, а решения, които ще направят възможно реализирането на тази идея, определено могат да бъдат намерени. Всички искат тази съвместна инициатива и дори са готови за общи инвестиции.


 Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар